fbpx

Det Sidste Ord: Det levende ord … eksploderer!

TEKST: IDA EBBENSGAARD, CHEFREDAKTØR PÅ ZETLAND

Det er lørdag aften under corona, og den helt urealistiske drøm om en treretters menu ude i byen drukner bag regndråberne på ruden. I stedet åbner jeg et nyt socialt medie, Clubhouse. Åh Gud, tænker du måske: Har verden virkelig brug for endnu et socialt medie?

Måske ikke, men hør lige: Clubhouse er et socialt medie … på lyd. Du går ind og ud af ‘rum’, hvor folk taler sammen. Som en app kun med foredrag. Den aften hører jeg både på Zetlands skribent Torben Sangild og ryger videre over i en fed seance med den stjernekloge britiske medieforsker Charlie Beckett. Elegant modereret, højt niveau, du endda kan blande dig i.

Clubhouse er interessant, fordi det er en del af en meget større tendens: Det levende ord eksploderer i de her år overalt i verden. Podcasts, taleradio, talks, samtalesaloner eller oplæst journalistik, som vi praktiserer på det digitale medie Zetland, hvor jeg er redaktionschef. Og det er fremtidssikret: Et smugkik i vores data afslører, at det især er de yngre medlemmer, der vælger at lytte frem for at læse vores artikler.

Det talte ord er et ekstremt stærkt medie. En illustration: Det kan være bundet geografisk til steder. Hvor var du, da du hørte, at … ← fyld selv prikkerne ud. Jeg bladrede gennem stativerne med tøj i butikken Donn ya Doll på Istedgade i København, da jeg hørte historien om to børn forbyttet ved fødslen fra legendariske “This American Life”. En artikel om Donald Trump er knyttet til en smuk parallelparkering på Borups Allé i Nordvest. Vi husker, når sproget og fortællingen lever.

Det kræver, at det er godt fortalt. Den journalistiske fagterm for en artikel er “en historie”. Men det svigter ofte i nedskrevet form. Jeg har hundredvis af gange hørt en journalist mundtligt pitche en fantastisk historie – for næste dag at se en flad historie i avisen uden glød eller fortællestyrke. Hvad skete der, tænkte jeg? Det talte ord havde så meget mere styrke.

Jeg skal ikke give den som Grundtvig-ekspert. Men det er da tankevækkende, at det, der hitter allermest lige nu, er de levende ord, ofte udtalt på modersmålet og ikke nedskrevet. Tendensen dækker selvfølgelig alt fra højeste kvalitet af superlækkert producerede podcasts til det rene skrald. Men okay, det ville Grundtvig nok tilgive, oplysning skal jo være vor lyst, er det så kun om sivet.

Og hvis fortællingerne endda handler om os og hinanden, samfund og myter, så er det jo flydende ånd lige ind i ørerne. Nikolai Frederik Severin, du havde ret igen.

Grundtvigsk Tidende 2/2021

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme ‘Det Sidste Ord’ skrives i 2021 på skift af ANDERS THORSEN, lærer og debattør, Bagsværd Kostskole og -Gymnasium, IDA EBBENSGAARD, journalist, redaktionschef på Zetland og HANS JAKOB HELMS, forfatter og fhv. direktør i Grønlands Hjemmestyre.

Læs tidligere bagsideklummer fra Grundtvigsk Tidende HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.