Det Sidste Ord: Friktionsløs ferie

TEKST: PETER SVARRE, FORFATTER OG FOREDRAGSHOLDER

Denne sommer har budt på udfordringer for de rejsehungrende danskere. Den årlige charterferie blev udskiftet med bilturen på den jyske vestkyst, og souvlaki i Thessaloniki blev til pomfritter på havnen i Gilleleje. Heldigvis lever vi i den digitale tidsalder, hvor det er nemt og friktionsløst at ændre ferieplaner. Alt kan googles, og alt kan findes ved hjælp af en GPS.

Men sådan var det ikke før internettet. Dengang var rejser noget værre rod! Man for vild, man blev nødt til at overnatte på jernbanestationer, man kom for sent til færgen, og man var tvunget til at snakke med lokale og andre rejsende, hvis man skulle gøre sig forhåbninger om at nå sin destination.

Denne sommer genopdagede jeg og min familie Danmark som ferieland, men der var ikke længere nogen, der talte sammen. Og det var ikke på grund af corona. Det var på grund af bærbare computere, GPS’er og mobiltelefoner. Der var styr på det hele. Alle vidste hvornår den næste færge gik, hvordan man købte billetter og hvordan vejret ville blive på netop denne lille sydhavsø. Intet gik galt, og derfor havde ingen brug for hjælp fra andre.

At rejse er blevet friktionsløst. Vi har planlagt det hele hjemmefra, og hvis der opstår problemer undervejs, kan vi altid spørge internettet til råds eller kontakte forsikringsselskabet via mobilen. Det har fjernet usikkerhederne, ventetiden, besværet, genertheden og mange andre af ubehagelighederne ved at rejse, men det har måske også fjernet selve grunden til, at vi rejser, nemlig mødet med det fremmede, det ukendte og det overraskende.

At rejse er på den måde også blevet et billede på vores liv i den digitale verden. App for app kan du frigøre sekunder i dit liv og fjerne al friktion i din dagligdag. Den digitale verden bliver mere og mere brugervenlig, personaliseret og intelligent indtil vi lever i en superoptimeret, komfortabel og fuldstændig friktionsløs tilværelse.

At rejse er at leve, men livet er også som at rejse. Livet er kun sjovt og mindelsesværdigt, hvis vi møder modstand. Hvis vi møder uforudsete problemer. Og hvis vi er nødt til at finde hjælp hos andre mennesker, for at navigere i det uforudsigelige.

Det skal vi måske have med i tankerne på vores rejse ind i den fagre nye digitale verden.

 

Grundtvigsk Tidende 5/2020

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme ‘Det Sidste Ord’ skrives i 2020 på skift af Bodil Christensen, lektor i dansk på læreruddannelsen, UCN, Peter Svarre, forfatter og foredragsholder og Anke Spoorendonk, formand for Foreningen Norden Sydslesvig og fhv. minister i Slesvig-Holsten.

Læs tidligere bagsideklummer fra Grundtvigsk Tidende HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *