fbpx

Det Sidste Ord: Du gætter aldrig, hvad jeg stemmer

TEKST: ANDERS THORSEN, LÆRER OG DEBATTØR, BAGSVÆRD KOSTSKOLE OG -GYMNASIUM

Så er der valgkamp – skolevalgkamp vel at mærke. Det er en landsdækkende valgkamp, hvor ungdomspolitikere landet over kæmper om de ældste elevers gunst. Jeg er vild med det, for det er både demokratisk dannende for eleverne – og så synes de også, at det er vildt fedt.

Jeg kan ikke forudsige valgets udfald, men én ting er sikkert som amen i kirken: Mine elever kommer i løbet af valgkampen før eller siden til at spørge; ”hvad stemmer du, Anders?” Jeg svarer altid, at de må komme med et velbegrundet gæt efter valget.

Tro det eller ej, de gætter ALDRIG rigtigt!

Som samfundsfagslærer er jeg vældig tilfreds med, at de ikke kan gætte mit kryds, selvom de prøver så godt, de kan. Ligeledes er det en stor tilfredsstillelse, at de gætter på alt fra det yderste venstre til det yderste højre. Så tænker jeg, at jeg da i hvert fald ikke indoktrinerer dem ind i en særlig politisk overbevisning.

Derfor bliver jeg også lidt muggen, når lærernes politiske overbevisning igen og igen bliver gjort til genstand for mistænkeliggørelse. For nyligt oplevede jeg det i en debattråd på Facebook. Her blev der fremlagt en statistik, der viste, hvordan lærerne havde stemt ved sidste valg. Hele det politiske spektrum er repræsenteret på lærerværelserne, men ikke overraskende ville det blive et pænt rødt flertal, hvis det blot stod til lærerne. Ifølge flere i tråden var det et problem, for hvad vil det ikke betyde for vores børns skolegang?

Svaret er enkelt: Ikke noget som helst.

Nothing! Nada! Jeg har til dato ikke set noget som helst dokumentation for, at undervisningen i danske skoler skulle være ringere eller indoktrinerende, bare fordi et flertal af lærerne sætter deres kryds til venstre for midten.

I årevis har journalisterne på DR måttet høre for, at de er nogle røde lejesvende, og hver gang er det blevet dokumenteret, at der ikke er nogen venstredrejning i journalistikken. Jeg ville ønske, at nogen lavede samme undersøgelse om undervisningen på danske skoler, for jeg er sikker på, at den ville vise det samme. Der er nemlig ikke noget problem.

Kunne vi ikke lade være med at gå og mistænkeliggøre hinandens arbejde, bare fordi vi antager noget om hinandens politiske ståsted? Jeg er sgu da professionel, og i min timer sætter jeg en ære i at kunne begrunde (næsten) alle holdninger. Er du i tvivl, må du invitere mig på en øl. Så skal jeg vise dig, at jeg kan argumentere for nærmest hvad som helst.

Og så vil du aldrig gætte, hvad jeg stemmer!

Grundtvigsk Tidende 7/2021

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme ‘Det Sidste Ord’ skrives i 2021 på skift af ANDERS THORSEN, lærer og debattør, Bagsværd Kostskole og -Gymnasium, IDA EBBENSGAARD, journalist, redaktionschef på Zetland og HANS JAKOB HELMS, forfatter og fhv. direktør i Grønlands Hjemmestyre.

Læs tidligere bagsideklummer fra Grundtvigsk Tidende HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *