fbpx

Det Sidste Ord: Mere fest i konfliktkøkkenet, Mette!

TEKST: ANDERS THORSEN, LÆRER OG DEBATTØR, BAGSVÆRD KOSTSKOLE OG -GYMNASIUM

For omkring ti år siden var jeg til en skidesjov fest. Jeg havnede i køkkenet, som så mange gode fester jo gør. Her faldt jeg i snak med en fyr. Vi var vildt uenige om en masse ting, som jeg i dag ikke kan huske. Men pyt, jeg erindrer bare, at vi havde en lang og til tider højlydt diskussion.

Dagen efter spurgte den veninde, som holdt festen: ”Er du okay? I var jo ret meget oppe at skændes,” Jeg var helt uforstående. Nok havde jeg tømmermænd, men det havde intet med diskussionen at gøre. Den havde nemlig været spændende. Så min fest havde været fremragende modsat min veninde, som havde været bange for, at den gode stemning var ødelagt.

Episoden har rumsteret i mit hoved siden december, hvor statsministeren på Facebook delte et brev fra den 12-årige Laura, som var bekymret for, at politikerne skændes for meget. Kunne de ikke bare hjælpe og støtte hinanden? Mette Frederiksen greb denne mulighed for at fortælle, hvor enig hun var med Laura. Det ville ifølge statsministeren også være meget bedre, hvis politikerne bare kunne droppe skænderierne. Så vil alt blive nemmere. Dømt på kommentarsporene på sociale medier var langt de fleste enige med Laura og Mette.

Jeg blev ramt af statsministeren og de mange kommentarer, for jeg er selv sådan en irriterende type, der ødelægger den dårlige stemning og kæfter op, når jeg i min dagligdag bag katederet i klasseværelset ser noget, som jeg mener bør gøres bedre. Ikke kun i røgfyldte køkkener med en masse dåsebajere indenbords, men også i aviser, radio og TV. Måske det er bedre bare at klappe i, så vi alle sammen kan have det lidt mere rart med hinanden.

Men nej. Fandme nej. Det er altså ikke mig, den er gal med her. Jeg ville sådan ønske, at Mette Frederiksen havde svaret Laura, at diskussion og uenighed er godt i et demokrati. Det betyder, at flere mennesker høres, og at beslutningerne bliver bedre. Uenighed er faktisk selve dna’et i demokratiet. Det gjorde hun som bekendt ikke, så jeg må som lærer i stedet spørge: Hvad kan jeg gøre? Er vi i skolen gode nok til at lære at være uenige? Måske ikke. Det vil jeg blive bedre til, for jeg har et ansvar for at danne mine elever til demokratiske medborgere, og til det hører altså uenighed.

Jeg vil nemlig gerne have, at mine elever, når de bliver gamle nok til at stå til en køkkenfest og overværer en ophedet diskussion, ikke tænker ”åh nej”, som min veninde gjorde. I stedet håber jeg, at de vil sige: ”Hurra for uenigheden! Lad mig være med.”

Grundtvigsk Tidende 1/2021

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme ‘Det Sidste Ord’ skrives i 2021 på skift af ANDERS THORSEN, lærer og debattør, Bagsværd Kostskole og -Gymnasium, IDA EBBENSGAARD, journalist, redaktionschef på Zetland og HANS JAKOB HELMS, forfatter og fhv. direktør i Grønlands Hjemmestyre.

Læs tidligere bagsideklummer fra Grundtvigsk Tidende HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.