fbpx

Det Sidste Ord: Ugens fejl

TEKST: ANDERS THORSEN, LÆRER OG DEBATTØR, BAGSVÆRD KOSTSKOLE OG -GYMNASIUM

Om lidt får min skønne 9. klasse deres afgangsbevis. Da jeg blev klasselærer for dem, ville jeg tage livtag med den skadelige perfekthedskultur, som fylder så meget blandt vores unge i dag.

Derfor indførte jeg Ugens fejl, hvor eleverne fortalte om en fejl, de havde lavet i løbet af ugen. Det kunne være små ting som at netflixe i stedet for at lave tysklektier, men der blev også fortalt om at være utilfreds med sin krop eller besvær med at tale med forældre. Jeg er så stolt af, at de har turdet være sårbare. Det er i sandhed styrke.

I de sidste timer, vi havde sammen, kiggede vi alle de gamle sedler igennem. Da vi sad der i forårssolen og læste fejlsedler, gik det op for mig, at mine elever har mere indre styrke end jeg selv. Mens jeg har opdraget mine elever til at se deres egen uperfekthed i øjnene, har jeg ikke været i stand til at gøre det selv. Så med kærlige tanker til mine flyvefærdige teenagere vil jeg springe ud i det. Jeg vil skrive min egen fejlseddel:

”Jeg er en 35-årig mand i krise. Coronatiden har været virkelig hård for mig. Jeg er blevet forladt af min mand, min far er død, og jeg har følt, at selve mit livs fundament er skredet. Jeg har ikke formået at være den lærer, jeg ved, jeg kan være. Jeg har ikke været den ven, jeg gerne vil være. Jeg har mest af alt bare haft lyst til at lægge mig i fosterstilling og så bare blive der.”

Da vi sad der i forårssolen og læste fejlsedler, gik det op for mig, at mine elever har mere indre styrke end jeg selv.

Puha. Så kom det ud. Utroligt at der skal en flok teenagere til, for at jeg lærer at sige tingene højt. I alt for lang tid har jeg valgt mandemetoden og bare sagt til mig selv: ”Tag dig sammen!” Og når nogen har spurgt mig, hvordan det går, har jeg selvfølgelig svaret ”fint!”

Det er svært for mig at acceptere, at jeg ikke er sådan en, der kan klare det hele. Sådan en med overskud. Sådan en der går forrest. Sådan en rigtig stærk mand. Jeg er sikker på, at mange mænd har samme vanskeligheder ved at indse, at det i virkeligheden er en styrke at vise sårbarhed. I stedet siger vi til os selv, at vi bare liiiiige skal tage os sammen. Indtil korthuset vælter, og vi går ned med stress og depression. Eller det, der er værre.

Men hvis der er noget, vi mænd skal tage os sammen til, så er det at udvikle et sprog og omgangsform, hvor vi kan tale om alt det, der ikke fungerer i vores liv. Vi skal lære vores drengebørn, at sårbarhed ikke er tøset, men en styrke.

I virkeligheden skal vi lære af mine elever, der tør stå ved deres fejlbarlighed. Det har de i hvert fald lært mig. Tak for det!

Grundtvigsk Tidende 4/2021

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme ‘Det Sidste Ord’ skrives i 2021 på skift af ANDERS THORSEN, lærer og debattør, Bagsværd Kostskole og -Gymnasium, IDA EBBENSGAARD, journalist, redaktionschef på Zetland og HANS JAKOB HELMS, forfatter og fhv. direktør i Grønlands Hjemmestyre.

Læs tidligere bagsideklummer fra Grundtvigsk Tidende HER

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.