fbpx

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Dansk Sproghistorie: Fra bondsk til københavnsk – og hvorfor det blev sådan

29. september Kl. 17:00 - 18:30

Kr.50 – Kr.100

OBS: FLYTTET til efteråret pga. covid-19


Fra bondsk til københavnsk – og hvorfor det blev sådan
Oplæg v. Pia Quist, professor, KU og Malene Monka, lektor, KU
I 1800-tallet boede 80 % af befolkningen på landet. Her talte man en lokal dialekt med ord, udtale og grammatik, der var forskellig fra borgerskabets sprog i byerne og i København. 200 år senere er situationen omvendt. Flertallet af danskerne bor i større byer, og kun et fåtal taler en lokal dialekt. Hvad skete der med det danske sprog og danskerne i denne periode? Med en masse eksempler på dansk i dets mange variationer giver vi et indblik i danske dialekter, sociolekter og multietnolekters udvikling forskellige steder til forskellige tider i Danmark.

Køb billet HER

Foredragsrække om den danske sproghistorie

Det man siger, er man selv. Sproget påvirker det liv, der udspiller sig mellem os og former os som individer og som samfund. Dansk Sproghistorie 1-6 fortæller det danske sprogs historie fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster. Over fem aftener vil foredragsrækken berøre centrale og finurlige temaer i den danske sproghistorie – fra Gorm den Gamle til Kim Larsen – og vil derigennem forsøge at kortlægge den betydning sproget har for kultur og identitet.

Andre oplæg i samme række:

Hvor kommer ordene fra – både de talte og de skrevne?
Onsdag den 8. september 2021 kl. 17-18.30
Oplæg v. Adam Hyllested, ekstern lektor, KU og Alex Speed Kjeldsen, adjunkt, KU
Ordenes oprindelse – hvor de kommer fra, og hvordan de er opstået – fortæller mere om menneskets vilkår og samfundets udvikling, end de fleste af os måske tænker over. Det danske ordforråd omfatter mange tusind ord med vidt forskellig oprindelse – nogle er indlånt fra fremmede sprog, mens andre har været i dansk altid.
Det skrevne sprog er den vigtigste kilde til forståelsen af ældre sprogstadier, hvor der ikke fandtes lydoptagelser. På baggrund af sådanne skriftlige kilder vil vi forsøge at beskrive, hvordan man kan komme fra tale til skrift og tilbage igen, og hvilke udfordringer og muligheder der opstår, når det talte sprog på denne måde skal udforskes gennem skriftlige kilder.
Køb billet HER

Da det danske sprog gik udenlands
Onsdag den 15. september 2021 kl. 17-18.30
Oplæg v. Karoline Kühl, lektor, KU og Lars Trap-Jensen, ledende redaktør, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Mange forestiller sig dansk som et lille sprog der kun tales af os danskere i vores lille land. Men dansk tales også uden for landets grænser, og dansk har stadig aflæggere rundt om i verden: Kom og hør hvordan de lyder, og hør om de forskellige skæbner som det danske sprog fik da det tidligt kom til Grønland, Færøerne, Island og Norge, eller da det med udvandrere tog over Atlanterhavet på deres jagt efter lykken i Nordamerika og Argentina.
Køb billet HER

Dumsmartblip-båt og andre sproglige højdepunkter på dansk
Onsdag den 22. september 2021 kl. 17-18.30
Oplæg v. 
Erik Skyum-Nielsen, lektor, KU
Det danske sprog er gennem tiden beriget af en stribe formuleringer, som alle bruger igen og igen. Vi sætter spot på nogle af de bedste fra Jyske Lov fra 1241 over nogle af de kendte salmedigtere til Per Højholts hel’ lost, dronningens dumsmart og Kim Larsens blip-båt. Eksemplerne vil komme væltende i en lind strøm, og undervejs skal vi også gense filmklip og genhøre mindeværdige lydoptagelser.
Køb billet HER

Det danske sprog – altid på vej!
Onsdag den 6. oktober 2021 kl. 17-18.30
Oplæg v. 
Eva Skafte Jensen, seniorforsker, Dansk Sprognævn og Jonas Jensen, seniorredaktør, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Var der ikke lov i landet, da havde den mest, som kunne tilegne sig mest, hedder det i fortalen til Jyske Lov 1241. På datidens dansk så det således ud: varæ ey logh a landa tha hafthæ hin mest thær mest matæ gripæ. Siden da har dansk udviklet sig til det dansk vi kender i dag. Sådan er sprog. Det ændrer sig, det bevæger sig, det udvikler sig en lille smule hele tiden, og det gør det fordi vi bruger det. I dette foredrag illustrerer vi denne udvikling gennem sprogprøver fra forskellige tider, vi fortæller om nogle af de teorier man har om sprogforandring, og endelig giver vi et bud på hvilke tendenser der vil præge dansk i fremtiden.
Køb billet HER

Detaljer

Dato:
29. september
Tidspunkt:
17:00 - 18:30
Pris:
Kr.50 – Kr.100
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Grundtvigsk Forum

Sted

Vartov
Farvergade 27
København K, 1463 Danmark
+ Google Map