Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

AFLYST! Grundlovsmøde på Vartov

5. juni, 2020 Kl. 10:00 - 12:00

Gratis

OBS! På grund af regeringens tiltag mod smitte af coronavirus, har Vartov besluttet at aflyse dette arrangement.

Kom og se, hvem der får Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet i 2020 og hør en række korte og skarpe indlæg.

Hvert år den 5. juni (Grundlovsdag) videregives Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet ved et arrangement fra kl. 10.00 til 12.00 i Vartovs Grønnegård, Farvergade 27, København.

Grundlovsarrangementet er en festligt fejring af demokratiet og sætter både fokus på grundloven og demokratiets tilstand. Arrangørerne er Oplysningsforbundet DEO i samarbejde med Grundtvigsk Forum i Vartov.

Nuværende indehaver er Henrik Vestergaard Stokholm, rektor ved Nyborg Gymnasium. Han modtog stafetten fra Anna Klitgaard & Catarina Bettencourt den 5. juni 2019.

Formålet med Demokratistafetten
Ebbe Reich er om nogen synonym med Grundtvig og demokratidebat. En debat som generelt har dårlige kår i øjeblikket og godt kunne trænge til ekstraordinær næring. Derfor har vi etableret denne stafet, som modtageren bærer et år, fra grundlovsdag til grundlovsdag, og som forpligter ham eller hende på at gøre en indsats for at fremme demokratiet.

Modtageren forpligter sig til indenfor et år at lave et projekt, der sætter fokus på demokrati og folkestyre. DEO og Vartov bistår med det praktiske omkring projektet – stafetholderen leverer indhold og idé. Stafettens formål er ikke at præmiere for det, modtageren allerede har gjort, men derimod at animere til at fortsætte.

Om stafetten
Ebbe Reich var en af sin tids største debattører. Han har gennem sit forfatterskab og virke styrket danskerens forståelse af sig selv. Han har med sin historiske indsigt og sit store vid sikret, at den samfundsmæssige debat i Danmark er kommet til at handle om andet end kroner og ører. Han har bidraget til, at der er blevet ført værdidebat.

Modtagerne af Ebbe Reichs demokratistafet er karakteriseret ved at have tilført den politiske debat noget ud over det sædvanlige. Modtagerne har virket for at få danskere til at forholde sig til demokrati, folkestyre og borgerbegrebet. Modtagerne har udvist et stort personligt engagement ved at bringe samfundsdebatten et skridt videre. Modtagerne har udvist et særligt retsind eller mod i forhold til at afdække og udfordre til debat om samfundsproblemer. Modtagerne har ved deres engagement turdet slagte nogle hellige køer.

Gingkotræet
Stafetten er påhæftet et gingkoblad, som Ebbe holdt meget af, fordi det var så stædigt, vedholdende og uforståeligt gammelt.

Man kan ikke andet end respektere et væsen, der nægter at følge med udviklingen. Hvad skal man mene om et træ, der har overlevet ikke alene sine slægtninge og efterkommere, men også de naturvilkår, der gav det liv, som har set kontinenter bryde op og gå i drift, bjergkæder tårne sig op, utalte generationer af reptiler komme og gå, istid efter istid, uafficeret af det altsammen, uforandret gennem tohundrede millioner år? Det tyder på en vis stædighed og også på en robust konstitution.

Ebbes ønske med stafetten er, at det medmenneskelige sindelag udtrykt i det demokratiske væsen bliver ligeså vedholdende og uforgængeligt som gingkotræet.

Komiteen
Bag stafetten står en komite bestående af følgende medlemmer: Elise Bennike Reich, Jens-Peter Bonde, Hanne Dahl og Hans Grishauge. Komiteen suppleres af den aktuelle stafethaver, når en ny modtager skal findes.

Arrangeret af Oplysningsforbundet DEO og Grundtvigs Forum, Vartov.

Modtagere af stafetten

Henrik Vestergaard Stokholm
Rektor, Nyborg Gymnasium, 2019

Anna Klitgaard & Catarina Bettencourt
Konfliktkøkkenet og Verdenskøkkenet i Aalborg, 2018

Emma Holten
Feminist og samfundsdebattør, 2017

Özlem Cekic
Debattør og brobygger, 2016

Lars Olsen
Journalist og forfatter, 2015

Jesper Tynell
Journalist ved DR, 2014

Lars Pehrson
Direktør i Merkur Andelskasse, 2013

Gitte Sommer Harrits
Forsker i demokrati og klassebegrebet, 2012

Rune Lykkeberg
Journalist, 2011

Carsten Jensen
Forfatter og debattør, 2010

Hans Jørgen Bonnichsen
Tidligere PET-chef, 2009

Omar Marzouk
Skuespiller og komiker, 2008

Lene Andersen
Forfatter og debattør, 2007

Flemming Jensen
Skuespiller og instruktør, 2006

Niels Hausgaard
Skuespiller og politisk satiriker, 2005

 

Fri entré – der vil være mulighed for køb af morgenboller og kaffe

Arrangeret i samarbejde med Oplysningsforbundet DEO

Detaljer

Dato:
5. juni, 2020
Tidspunkt:
10:00 - 12:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Grundtvigsk Forum

Sted

Vartov
Farvergade 27
København K, 1463 Danmark
+ Google Map