Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

AFLYST: Grundtvigsk Arbejdskonvent 2020: Offentlighedsteologi, globalisering og humanisme

2. november, 2020 Kl. 13:00 - 3. november, 2020 Kl. 12:30

Kr.400

Grundtvigsk Arbejdskonvent 2020

mandag den 2. nov. – tirsdag den 3. nov. 2020
OBS: Udsættes til foråret 2021 – dato følger hurtigt muligt.

Tema: Offentlighedsteologi, globalisering og humanisme – og kulturdebat

Med udgangspunkt i Ove Kaj Pedersens opfordring til teologer og filosoffer om at deltage i diskussionen om det mulighedsrum, som globaliseringens aktuelle krise åbner, vil dette års Grundtvigsk Arbejdskonvent invitere til en offentlighedsteologisk samtale.

Ove Kaj Pedersen har skrevet om menneskesyn og samfundsvision som en diskussion spændt ud mellem paradokser og kompromisser, hvor truslen som en iboende fristelse er polarisering. Som han skriver: ”Styr dine tilskyndelser til at formulere hårde modsætninger, påpege, når andre falder i, og underminér på den måde muligheden for, at populisme finder udbredelse og bygger ressourcer til at organisere sig.” Dette udgangspunkt for at redde debatten fra de fristelser, der optræder i en krisetid, som både er økonomisk og mentalitetsmæssig, er et godt grundlag for enhver fælles og tværfaglig drøftelse – helt i grundtvigsk ånd.

Program for dagene
Mandag den 2. november:

Kl. 13.00-13.15: Velkomst ved Grundtvigsk Arbejdskonvent

Kl. 13.15-15.00: Professor emeritus, dr. phil. Ove Kaj Pedersen – ’Den dydige borger’ og ’den
opportunistiske person’ i spændingsfeltet mellem teknokrati og ’politikkens løfte’ med efterfølgende spørgsmål og debat som ledes af Søren Fahnøe, sognepræst.

Ove Kaj Pedersen skrev i sin meget læste bog Konkurrencestaten (2011), at hvor velfærdsstaten/samfundet var legitimeret i retsstatens og socialstatens universalistiske principper, manglede konkurrencestaten og dens nytænkning af den samfundsøkonomiske forestilling (SØF) og politiske økonomi en tilsvarende ideologisk besindelse på sin legitimitet. Corona-krisen og dens anslag mod globaliseringen og de mange politiske valg, der – til en vis grad imod den herskende økonomiske logik – er truffet verden over, åbner et mulighedsrum for nyorientering, sådan som professor emeritus, Ove Kaj Pedersen i adskillige interviews beskrev i maj i år. I den forbindelse inviterede Ove Kaj Pedersen teologer og filosoffer til at bidrage til denne mulige nyorientering. Med udgangspunkt i hovedtankerne i Konkurrencestaten (2010) og Reaktionernes tid – Konkurrencestaten mellem reform og reaktion (2018) og med et kritisk sideblik til en ahistorisk anvendelse af Løgstrup i en samfundsfilosofisk debat vil han ridse mulighederne for en ideologisk gentænkning op.

Kl. 15.00-15.30: Kaffepause

Kl. 15.30-18.00: Cand.mag., ph.d. Bjørn Rabjerg, adjunkt og daglig leder af Løgstrup Arkivet – Løgstrup og humanisme-debatten efter Anden verdenskrig. Der vil være tid til efterfølgende spørgsmål og debat.

I 2005 erklærede Søren Krarup, at Løgstrup ikke var teolog, men humanist. Spørgsmålet er imidlertid, om det er en korrekt opfattelse, for Løgstrup selv forholder sig meget tvetydigt til humanismen. Det gælder både i det berømte foredrag fra 1950, ”Humanisme og kristendom”, og hans så misforståelige tilkendegivelse i Den etiske fordring om at undersøge Jesu forkyndelse ”rent humant”. Foredraget vil forsøge at afklare Løgstrups syn på humanismen, bl.a. ved at forholde det til samtidige teologer som fx Rudolf Bultmann. Bjørn Rabjerg vil også præsentere den kommende udgivelse om ”Løgstrup og førertanken” og formulere hovedtankerne i sit eget bidrag til denne antologi.

Kl. 18.30-19.30: Middag

Kl. 19.30-20.30: Billedhugger Laila Westergaard – billedvisning af udvalgte værker og fortælling om arbejdet med billedkunsten gennem de sidste 30 år.

Laila Westergaard (f. 1964) er billedhugger i ordets egentlige forstand. Hun hugger billeder og skulpturer i granit og har udstillet og udført mange større udsmykningsopgaver rundt om i Danmark. Som tredje generation i en sten- og billedhuggerfamilie har arbejdet med stenene fulgt hende fra barnsben. Hun er uddannet på Det Jydske Kunstakademi i Århus og på Güzel Sanatlar Fakültesi i Istanbul. Laila Westergaards værker er kendetegnet ved en optagethed af detaljen. I skulpturer og relieffer indhugges billeder fra hverdagen nænsomt med hammer og mejsel i et forsøg på at skabe lethed i et ellers tungt og jordbundet materiale.

Kl. 20.30: Diskussion og samtale

Tirsdag den 3. november:

Kl. 08.30-09.00: Morgenandagt i Vartov kirke ved valgmenighedspræst Jesper Tang Nielsen

Kl. 09.00-09.30: Morgenbrød og kaffe

Kl. 09.30-10.30: Dr. phil. Esther Oluffa Pedersen, lektor på Roskilde Universitet – humanisme og kulturdebat. Oplæg med efterfølgende spørgsmål og kort debat

1930’ernes og 1950’ernes kulturdebatter og de diskussionsrum, man historisk kan opspore, er ét vigtigt tema at fordybe sig i forhold til aktuelle indbyrdes stridende menneske- og samfundssyn. Løgstrup indgik i årene før og efter krigen i en større kreds af danske kulturpersonligheder, der kastede sig ind i stridighederne med undervejs skiftende positioner. Har de årtier, hvor Løgstrup og Heretica udgav deres tekster, noget at vise os i den aktuelle brydningstid? Dr. phil. Esther Oluffa Pedersen vil i en diskussion af historie og historiemetode fra sin disputats Fremkaldte kulturrum – diskussioner om demokrati og diktatur, humanisme, ansvar og videnskab i tiden omkring anden verdenskrig lægge op til en drøftelse af humanisme begrebet. Dette vil samtidig ske med afsæt i Esther Oluffa Pedersens afhandling: Die Mythosphilosophie Ernst Cassirers: zur Bedeutung des Mythos in der Auseinandersetzung mit der Kantischen Erkenntnistheorie und in der Sphäre der modernen Politik.

Kl. 10.30-11.30: Erfaringer med offentlighedsteologi ved Carsten Mulnæs, sognepræst og formand for Tænketanken Eksistensen. Oplæg med efterfølgende spørgsmål og kort debat

Det er ikke nogen nyhed, at teologi er forpligtet på offentligheden. Hvilken ambition ligger i at indføre ordet ”offentlighedsteologi” som en særlig disciplin, der mangler præcis definition og måske selvstændig relevans? I Danmark lever vi stadig højt på den grundtvigske arv med gensidig udveksling af folkelighed og kristendom. Andre landes Public Theology kan derfor heller ikke med held importeres umiddelbart som en kirkelig praksis med politisk lobbyvirksomhed. I egenskab af formand for Tænketanken Eksistensen vil Carsten Mulnæs lægge egne refleksioner og erfaringer med offentlighedsteologi som et kulturkristent dannelsesprojekt frem til kritisk diskussion.

Kl. 11.30-12.00: Debat ledet af hospitalspræst Jens Buchwald Andersen med deltagelse af sognepræst Carsten Mulnæs og sognepræst Søren Fahnøe.

Kl. 12.00-12.15: Evaluering og afslutning

Vel mødt – med venlig hilsen  Jens Buchwald, Finn Thorbjørn Hansen, Søren Fahnøe, Ulla Thorbjørn Hansen og Sarah Jane Redmond.

Tilmelding senest søndag den 18. oktober – for tilmelding inkl. middag og morgenmad – til Sarah Jane Redmond: sarahjredmond@gmail.com (for tilmelding uden middag og morgenmad er deadline d. 25.10.)

Samtidig indbetales 400 kr. til Nordea på reg. nr.: 2650, kontonummer: 3493110100. I prisen er inkluderet buffet (minus drikkevarer), morgenbolle og kaffe i diverse pauser (pris uden middag og morgenmad: 100 kr.)

Ved tilmelding til en del af mødet betales en forholdsmæssig del af prisen, som aftales med Sarah Redmond. Pris for ægtepar: 500 kr. Studerende deltager gratis i konventet med undtagelse af buffet (170 kr.)

Arbejdskonvent i en coronatid: Vi følger naturligvis alle retningslinjer på området – begrænset antal deltagere, god plads og masser af sprit. Det er derfor nødvendigt at bære mundbind til konventet, indtil man sidder trygt på sin plads. Vi beder om at alle med symptomer bliver hjemme.

Grundtvigsk Arbejdskonvent holder en gammel tradition for konventer og konventskultur i hævd. Konventets opgave er som udgangspunkt at mødes om det grundtvigske set i lyset af Løgstrup. Der lægges op til en åben samtale på tværs af faggrupper.

 

Detaljer

Start:
2. november, 2020 Kl. 13:00
Slut:
3. november, 2020 Kl. 12:30
Pris:
Kr.400
Begivenhed Kategorier:
,

Arrangør

Grundtvigsk Arbejdskonvent
Telefon:
21834266
E-mail:
sarahjredmond@gmail.com

Sted

Store Sal, Vartov
Farvergade 27, opg. H, 1.sal
København K, 1463
+ Google Map