Oplev Folkemødet Bornholm i Vartov torsdag 17. juni
Links til livestream:
Som noget særligt kommer Folkemødet Bornholm til København i år. Det sker torsdag 17. juni, hvor de fire folkeoplysende foreninger Dansk Folkeoplysnings Samråd, Folk & Sikkerhed, Grundtvigsk Forum og Grænseforeningen i samarbejde med Folkemødet Bornholm er værter for en dag i demokratiets tegn i det historiske hus Vartov ved Rådhuspladsen i København. Her vil mere end 20 folkeoplysende foreninger arrangere debatter, talks, koncerter og samtaler fordelt på tre scener i tidsrummet kl. 9 til 22.
Det er gratis at deltage i Folkemødet Bornholm Vartov. På grund af corona-restriktioner er der begrænset antal pladser.
For at være sikker på at få adgang, kan du hente en billet til arrangementet her. Dagen er delt op i fire timeslots, og du kan enten tilmelde dig et enkelt eller flere. Alle gæster til Folkemødet i Vartov vil blive bedt om at fremvise et gyldigt coronapas.
Folkemødet Bornholm i Vartov arrangeres i samarbejde med Folkemødet Bornholm og er også en del af folkemødets digitale torsdagsprogram.
Se program for dagen
Scenen i Vartovs Grønnegård
09.00 – 09.30
Velkomst og tale ved overborgmester Lars Weiss
Velkomst ved Københavns overborgmester Lars Weiss (S)
09.45 – 10.30
Morgen med Mening: Anne Skare Nielsen beskriver den fremtid, vi skal være samfund i
Sammen med Anne Skare Nielsen præsenterer Dansk Folkeoplysnings Samråd en Morgen med Mening i Vartov.
Med et lynforedrag vil fremtidsforskeren forklare, hvorfor hun mener, at vi står midt i en overgang, hvor vi skal vælge mellem to forskellige måder at leve på, arbejde på og være sammen på. Stikord er:
– Ikke et længere liv, men et bedre
– Ikke tusind likes, men rigtige venner
– Ikke mere vækst, men håndgribelig værdi
DFS’ sekretariatschef, Carolina Magdalene Maier spørger ind til tesen, og sammen diskuterer de, hvilke konsekvenser udviklingen kan få for folkeoplysning og civilsamfund.
Med dette event overfører vi succesmodellen fra forårets fem digitale Morgener med Mening til en hybrid af fysisk tilstedeværelse i gården i Vartov og digital udbredelse på Folkemødet Bornholms platform.
Arrangør: Dansk Folkeoplysnings Samråd
10.45 – 11.30
Hvad betyder Forsvaret for dig som borger?
Forsvaret har siden Den Kolde Krigs afslutning været gennem en større forandring af organisationen, opgaverne og den politiske interesse. I dag ser vi i langt større grad, at Forsvaret skal løse flere opgaver nationalt. Hvad betyder det for det moderne samfund og dig som borger? Vi sætter fokus på det kommende forsvarsforlig. Herunder de politiske prioriteringer, og hvad det vil betyde for Forsvaret, samfundet og Danmarks internationale forpligtelser.
Deltagere: Lars Bangert Struwe (generalsekretær i Tænketanken Atlantsammenslutningen), Peter M. Andersen (formand for Folk & Sikkerhed), Jan Johansen (S) og Søren Espersen (DF)
Arrangør: Folk & Sikkerhed og Atlantsammenslutningen
11.45 – 12.30
Syng, spis og snak
Idrætshøjskolen Bosei inviterer til højskolesang med et udvalg af sange fra den nye Højskolesangbog. Mærk musikken, nyd din frokost i gården og få en snak med den, du sidder ved siden af.
Værter: Elever og lærere fra Idrætshøjskolen Bosei
Akkompagnement: Forstander Kenneth Retslov på klaver. Underviser Magnus Riis på bas.
Arrangør: Idrætshøjskolen Bosei og Folkehøjskolernes Forening i Danmark
12.45 – 13.30
Fra bøf til bønner – klima og kost med god smag
Sundhedsstyrelsens officielle kostråd guider ikke blot danskerne til et sundere helbred, men også til en sundere klode. ”Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”, ”Spis mindre af det søde, salte og fede” og ”Sluk tørsten i vand”. Hvordan omsættes styrelsens påbud til måltider, som den almene befolkning har lyst til at spise? Hvordan gør vi grøntsager og bælgfrugter til et positivt tilvalg? Og hvordan flytter vi fokus væk fra det vi ikke må spise, hvis vi skal sikre en bæredygtig fremtid?
Deltagere: Mette Duerlund (højskolelærer på Ubberup Højskole og kandidat i Gastronomi & Sundhed samt Ph.d. i appetit, mæthed og madglæde) og Cecilie S. Larsen (højskolelærer på Ubberup Højskole, speciale i Ernæring & fysisk aktivitet og søvncoach)
Ordstyrer: Malthe I. Sørensen (højskolelærer på Ubberup Højskole)
Arrangør: Ubberup Højskole og Folkehøjskolernes Forening i Danmark
13.45 – 14.30
Kulturelle fællesskaber redder bæredygtigheden
Trangen til fællesskab er en uvurderlig ressource for den bæredygtige fremtid. Kun i fællesskab og med fælles indsatser og løsninger der favner alle, kan vi udforske genbrug, dyrke omtanken og gennemføre fornuftigt forbrug og liv. Men kulturpolitikken bremser udfoldelsen af fællesskaberne! Hvordan bremser kulturpolitikken det, og ikke mindst hvorfor? Og hvad skal politikerne gøre i stedet? Jane Sandberg, forfatter, samfundsdebattør og direktør for Enigma Museum udfordrer kulturpolitikken, viser hvordan de snærende bånd skal løsnes og tegner mulighederne op. Spørgsmål stilles af Lise Seisbøll, bestyrelsesmedlem i oplysningsforbundet Fora – og du som tilhører er velkommen til at blande dig.
Deltagere: Jane Sandberg (museumsdirektør på Enigma – Museum for post, tele og kommunikation) og Lise Seisbøll (bestyrelsesmedlem Fora)
Arrangør: FORA
15.00 – 15.45
Dansk arbejde i Sydslesvig er afhængigt af en åben grænse
Vær med, når vi byder på debat om betydningen af en åben passage hen over den dansk-tyske grænse, og hvordan pandemibekæmpelsen koordineres bedre i den dansk-tyske grænseregion. I kampen mod COVID-19 var den danske regering nødt til at lukke den dansk-tyske grænse. Et indgreb, der gjorde ondt på det danske mindretal og på det grænseoverskridende samarbejde. I mange år har vi i grænselandet arbejdet på at lade skillelinjen mellem regionerne nord og syd for grænsen forsvinde. Danske kunstnere har forsynet os med aktuel kultur, arbejdskraft har beriget ”udkantsområder”, og det danske mindretal har uden hindringer kunne fungere som en aktiv del af det danske fællesskab. Men pludselig var den der igen: Skillelinjen. Med lukningen af grænsen vendte udfordringerne tilbage, og nu har der i over et år været tale om en meget lukket og tydelig grænse. Situationen har tydeliggjort, hvor sårbart det danske mindretal er, og hvor hårdt lukninger rammer et grænseland.
Deltagere: Gitte Hougaard-Werner (formand Sydslesvigsk Forening (SSF)), Jens A. Christiansen (generalsekretær Sydslesvigsk Forening (SSF)), Jørgen Møllekær (chefredaktør på Flensborg Avis), Peter Skov-Jakobsen (formand for Grænseforeningen og biskop over Københavns Stift)
Arrangør: Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening
16.45-17.45
100-året for Genforeningen: Koncert med Sigurd Barrett
100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark festligholdes med en koncert med Sigurd Barrett, der på musikalsk maner vil fortælle historien om Genforeningen. Koncerten indledes med en tale ved Gitte Hougaard-Werner (formand for Sydslesvigsk Forening). Peter Skov-Jakobsen (formand for Grænseforeningen) afrunder genforeningsmarkeringen.
Arrangør: Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening
19.15 – 19.35
Koncert med blæserkvintetten Vindtro
Vindtro er en international blæserkvintet etableret i foråret 2020, med base i København.
Blæserkvintetten blev til i tiden under nedlukningen af Danmark og opstod igennem en særlig stærk trang til at spille kammermusik sammen. De deler alle en stor interesse og nysgerrighed indenfor konstellationens repertoire, som de sammen ønsker at formidle videre til publikum.
Kvintetten består af Erika Tani (obo), Kristin Ýr Jónsdóttir (fløjte), Léa Hemmerlin (klarinet), Julie Norén Solevad (horn), Harald Tørning Svendsen (fagot)
Alle medlemmerne er studerende ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. De studerer sammen som kammermusikgruppe under ledelse af Professor Max Artved.
Arrangør: Amatørernes Kunst & Kultur Samråd
20.00 – 20.45
Skolepolitisk topmøde – fremtidens lærer
Hvordan ser fremtidens lærer ud i Danmark? Hvad skal en lærer kunne og hvad skal en lærer prioritere i undervisningen og dannelsen af vores børn – og hvad betyder de forventninger, vi har og de krav, vi stiller til fremtidens lærer for udformningen af vores læreruddannelser?
Deltag i debatten på Folkemødets skolepolitiske topmøde, hvor vores ordstyrer, skoleleder Jon Sønderby forsøger at indkredse forestillingen om fremtidens lærer i samtale med repræsentanter for skoler og læreruddannelser på tværs af Danmark.
Deltagere: Caroline Holdflod Nørgaard (forperson for Lærerstuderendes Landskreds), Ole Pedersen (forstander på Den Fri Lærerskole) og Lis Madsen (institutchef på Københavns Professionshøjskole)
Arrangør: Grundtvigsk Forum
21.00 – 21.30
Godnatsang og afslutning v. Lille MUKO
Universitetskoret Lille MUKO har siden sin begyndelse i 1967 hørt til blandt eliten af danske kor, og består af nuværende og tidligere musikstuderende samt andre kvalificerede sangere. Lille MUKOs varemærke er den lyriske og inderlige fortolkning af danske sange og salmer. Desuden har den romantiske kormusik og helt ny kormusik høj prioritet for koret, der ofte har medvirket ved uropførelser af danske komponisters værker. Lille MUKO har opført mange af de største kor- og orkesterværker i samarbejde med professionelle danske orkestre, og siden stiftelsen har koret deltaget i et væld af konkurrencer og turnéer verden rundt, hvorfra det har hjemhentet flere anerkendte priser.
Arrangør: Universitetskoret Lille MUKO
Scenen i Store Sal
09.45 – 10.30
Hvordan får du det bedste ud af Folkemødet?
Få gode råd til hvordan du bliver en bedre og mere engageret tilhører til taler og debatter på Folkemødet.
Oplægsholder: Jesper Troels Jensen (direktør i Rhetor)
Arrangør: Rhetor – Rådgivende Retorikere
10.45 – 11.30
Paneldebat: konsekvenserne af digitale krænkelser
I anledning af Folkemødet sætter Dansk Kvindesamfund sammen med rådgivningen StopChikane fokus på digitale krænkelser og hvordan de griber ind i ofrenes sociale tilværelse og påvirker livsaspekter som jobmuligheder, økonomi og velbefindende. I debatten skal vi tale om konsekvenserne af digitale krænkelser for voksne ofre og diskutere, hvordan vi håndterer krænkende handlinger på nettet i en tid, hvor verden bliver mere og mere digital. Hvad kan vi som samfund gøre for at hjælpe ofrene af digitale krænkelser bedre? Og hvad skal der til for at komme de forskellige digitale krænkelser til livs?
Paneldeltagere: Nana Harring (debattør om digitale krænkelser), Christian Mogensen (specialkonsulent, Center for Digital Pædagogik), Signe Uldbjerg (ph.d.-studerende om digitale sexkrænkelser) m.fl.
Ordstyrer: Anja Radeka (styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund og leder af rådgivningen StopChikane)
Arrangør: Dansk Kvindesamfund
12.00 – 12.45
Kirkepolitisk topmøde – Gud bevare Danmark?
Den politiske værdidebat handler ofte om religion og politik. Samtidig har kirkepolitikken ikke stor politisk bevågenhed. Det er i grunden et paradoks, men er det også et problem?
Kristendommen er fortsat en væsentlig identitetsmarkør for størstedelen af befolkningen i Danmark. Lige nu ser man endda konturerne af en tendens til en fornyet interesse for kristendommen hos flere offentlige personer, der fortæller om deres nye tro. Spørgsmålet er, hvilken rolle kirkerne spiller for troen i Danmark i dag. Og hvordan arbejder man med tro i den politiske udvikling af Danmark i 2021?
På Folkemødets kirkepolitiske topmøde tager formand for Grundtvigsk Forum, Kirsten M. Andersen, temperaturen på dansk kirkepolitik lige nu i en samtale med fire kirkepolitiske ordførere på tværs af partierne på Christiansborg.
Deltagere: Marianne Jelved (Radikale Venstre), Christian Juhl (Enhedslisten), Birgitte Bergman (Det Konservative Folkeparti) og Louise Schack Elholm (Venstre) og Julie Skovsby (Socialdemokratiet).
Arrangør: Grundtvigsk Forum
13.15 – 14.00
Er du grøn når du er klog? Folkeoplysning i global klimakamp
Er du grøn når du er klog? I dette publikumsinddragende oplæg ser vi på forholdet mellem folkeoplysning og global klimakamp. Med eksempler fra Sydøstasien, Latinamerika, Afrika og Danmark spørger vi, hvordan et oplyst civilsamfund kan skabe politisk pres for grønne reformer.
Det bliver en billedbåret rejse fra klimaflygtninge i Caribien til klimademonstrationer i København. Sammen vil vi undersøge og debattere, om viden kan gøre en forskel, eller om klimapolitik udelukkende bestemmes af hård magt, økonomiske interesser og institutionel opbygning. Dermed bliver vi også klogere på, om folkeoplysningsforbund i Danmark, i Europa og i verden kan spille en rolle for en mere bæredygtig fremtid.
Undervejs er der quizspørgsmål og afstemninger.
Oplægsholder: Troels Stru Schmidt (ph.d. i global udvikling, folketingskandidat (SF) og bestyrelsesmedlemi SFOF)
Arrangør: Socialistisk Folkeoplysningsforbund
14.15 – 15.00
Danskerne findes i mange modeller
Hvordan er det at leve med flere kulturer i Danmark, hvor de fleste kun har én? Tre unge bindestregsdanskere, dansk-tyske Sophie, dansk-palæstinensiske Mohammed og estisk-fransk-polske Etienne Rapacki, fortæller med udgangspunkt i bogen ”Danskerne findes i mange modeller”, der er udkom 21. maj.
De tre unge enten er eller har været en del af Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA), der er et korps af unge bindestregsdanskere, der går i dialog om identitet og danskhed.
Deltagere: Etienne Rapacki (studerende), Mohammed Abou El Kheir (studerende), Sophie Hoffmann (studerende)
Moderator er Özlem Cekic (debattør og tidligere folketingsmedlem for SF)
Arrangør: Grænseforeningen
15.15 – 16.15
Hvordan skal EU se ud i fremtiden?
Da Kommissionsformand Ursula von der Leyen i maj lancerede Konferencen om Europas Fremtid, lovede hun at give alle EU-borgere større indflydelse på, ”hvordan EU fungerer for dem.” Det er altså nu, borgerne i EU har chancen for at påvirke deres egen fremtid! Emnerne på dagsordenen spænder vidt; fra klimaforandringer over sundhed til demokrati. Om der ligefrem er åbnet for ændringer i EU’s såkaldte ”grundlov”, traktaten, er tvivlsomt, men EU-Parlamentet, Kommissionen og EU’s stats- og regeringsledere har i hvert fald lovet at lytte til borgernes ønsker. Kom og fortæl formand for Europaudvalget i Folketinget Eva Kjer Hansen (V) samt de folkelige organisationer, der arbejder med EU-oplysning, hvordan du mener, EU’s fremtid bør se ud – og hør deres bud på, hvad konferencen skal bruges til.
Paneldeltagere: Jeppe Kofod (udenrigsminister, S, – er med virtuelt), Lone Loklindt (Nyt Europa), Susanna Dyre-Greensite (Folkebevægelsen mod EU), Tobias Marney (Europæisk Ungdom).
Moderator: Rasmus Nørlem Sørensen (DEO)
Arrangør: Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, Nyt Europa, Folkebevægelsen mod EU, Europabevægelsen, Europaparlamentets Repræsentation i Danmark og Europanævnet
16.30 – 17.15
Cybersamfundets trusler og styrker – Hvad er den digitale borgers fremtid?
Cybertruslerne fylder mere og mere i samfundet. Det påvirker alle hjørner af samfundet – alt fra borgere og virksomheder til kritisk infrastruktur i samfundet bliver hver dag udsat for cyberangreb. Hvordan sikrer man, som et af verdens mest digitaliserede lande, at vi i Danmark får et niveau af cybersikkerhed som modstår truslerne og som kan garantere en højere grad af sikkerhed for borgerne? Vær med til debatmødet og lær mere om fremtidens cybersamfund og hvor du som borger står.
Deltagere: Torben Ørting Jørgensen, bestyrelsesmedlem i Folk & Sikkerhed og Hans Peter Michaelsen, forsvarsanalytiker.
Arrangør: Folk og Sikkerhed
20.00 – 20.45
Kvinder, kultur og konflikt i Belarus
Det fik hele verdens opmærksomhed, da Belarus’ kvinder gik forrest i de voldsomme politiske protester i 2020. Iført hvide klæder og blomster vakte de håb om en fredelig og stabil fremtid, men deres opråb havde store konsekvenser.
I anledningen af Folkemødet i Vartov inviterer Dansk Kulturinstitut til samtalesalon, hvor vi inspireret af de demokratiske bevægelser i Belarus dykker ned i fænomenet ”mod”. Hvad vil det sige at være modig? Hvad koster det? Hvad betyder mod for vores kultur – og samfundsudvikling? Og hvordan bevarer man modet i en turbulent tid?
Omdrejningspunktet for aftenens samtale er Belarus – et land i konflikt og udvikling. Vi zoomer ind på landets kvindebevægelse og kulturscene – som begge har betalt en høj pris for deres mod – og modstand. Salonen er bygget op omkring en talk, der lægger op til samtale og debat med publikum.
Paneldeltagere: Anastasia Valentin Rasmussen (næstformand for Venner af Belarus i Danmark – Talaka), Camilla Mordhorst (direktør for Dansk Kulturinstitut), Inger Eilersen (teaterinstruktør), Anne Haubek (journalist), Tine Roesen (lektor i russisk litteratur v. Københavns Universitet)
Vært: Karen Secher (journalist og radiovært Kulturen på P1)
Arrangør: Dansk Kulturinstitut
Grundtvig-scenen
10.00 – 10.40 og 10.50-11.30
HøjskoleÅnd 1 & 2 – levende ord og samtaler
Kom og oplev to af højskoledanmarks bedste fortællere, der i bedste højskoleånd lader den levende, personlige fortælling være anslag og optakt til samtaler mellem tilhørerne.
Fortællere: Julie Hauge (højskolelærer og viceforstander på Gerlev Idrætshøjskole og tidligere spiller på fodboldlandsholdet) og Joachim Adrian (højskolelærer på Grundtvigs Højskole og tidligere pressefotograf på Politiken)
Vært: Jonas Møller (Højskoleforeningen)
Arrangør: Folkehøjskolernes Forening i Danmark
12.00 – 12.45
Er bindestregen mindretallets død?
I ønsket om at fremme samlivet, fastlægger København-Bonn-erklæringerne fra 1955, at mindretallene nord og syd for grænsen nyder de samme rettigheder som flertalsbefolkningen. 66 år senere blusser sprog- og kulturdebatten jævnligt op. Konflikten handler ofte om, hvorvidt mindretallet er dansk nok. Denne debat har for nyligt åbnet op for bindestregsidentiteten. Nogle mener, at bindestregen netop er mindretallets gevinst, som man kan være stolt af – andre ser den som roden til mindretallets aftagende danskhed og foreslår sindelagskontrol eller belønningsordninger inden for mindretalsorganisationerne. Diskutér med vores panel om mindretallet har behov for at være mere eksklusivt. Hvordan kunne det se ud, og er mere eksklusivitet forenelig med København-Bonn-erklæringerne, når mindretallene, som vi kender dem i dag, er et resultat af flertalsbefolkningens åbenhed?
Deltagere: Jens A. Christiansen (generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF)), Mats Rosenbaum (næstformand i Sydslesvigsk Vælgerforening Ungdom og styrelsesmedlem i Dansk Skoleforening for Sydslesvig) og Sybilla Nitsch (næstforkvinde i Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW))
Arrangør: Grænseforeningen Ungdom
13.15 – 14.15
Folkekirken i dag: traditionsbrud og nye befolkningsgrupper
Kom med til debat om folkekirkens fremtid ud fra pointer fra nyudgivelsen ’Religiøsitet og Forholdet til Folkekirken 2020’.
FAQ om Folkemødet Bornholm i Vartov
Værd at vide
Folkemødet Bornholm i Vartov
Hvad er Folkemødet Bornholm i Vartov?
Folkemødet kommer i år til København som en endags-festival.
Årets folkemøde på Bornholm foregår 17.–19. juni for et begrænset antal mennesker på grund af de gældende restriktioner som følge af COVID-19. For at kunne give så mange mennesker som muligt mulighed for at deltage i folkemødets samtaler og debatter, arrangeres som noget særligt i 2021 også et digitalt folkemøde den 17. juni. På samme dag er der mulighed for at deltage fysisk i en folkemøde-satellit i den historiske bygning Vartov ved Rådhuspladsen i København.
Hvor og hvornår foregår det?
Folkemødet i Vartov foregår 17. juni 2021 kl. 9-22. Vartov ligger på Farvergade 27 i København K.
Hele dagens program live-streames og kan tilgås på Folkemødets digitale platform. Se mere på www.folkemoedet.dk.
Hvad kan jeg opleve på dagen?
Folkemødet i Vartov har et program med fokus på folkeoplysningens og civilsamfundets betydning for genåbningen af Danmark. Programmet byder på debatter, taler, oplæg og koncerter om alt fra EU- og sikkerhedspolitik, aktuel kirke- og kulturpolitik til digitale krænkelser, det bæredygtige måltid eller det at være ung med en bindestregsidentitet. Det samlede program er offentliggjort og kan ses på www.grundtvig.dk/folkemoede, www.graenseforeningen.dk og www.dfs.dk.
Hvem står bag?
Folkemødet Bornholm i Vartov er udviklet i et samarbejde mellem Dansk Folkeoplysnings Samråd, Grundtvigsk Forum, Grænseforeningen og Folk og Sikkerhed.
I det samlede program for dagen deltager følgende organisationer og foreninger: Oplysningsforbundet FORA, Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Ubberup Højskole, Idrætshøjskolen Bosei, Atlantsammenslutningen, DEO, Europabevægelsen, Nyt Europa, Folkebevægelsen mod EU, Europa-Parlamentets Repræsentation i Danmark, Europanævnet, Sydslesvigsk Forening, Amatørernes Kunst og Kultur Samråd, Rhetor, Vartovkollegiet, Dansk Kvindesamfund, Dansk Kulturinstitut, Flensborg Avis, Grænseforeningen Ungdom og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.
Hvordan får jeg adgang?
Det er gratis at deltage i Folkemødet i Vartov.
På grund af corona-restriktioner er der begrænset antal pladser. For at være sikker på at få adgang, kan du hente en billet til arrangementet www.grundtvig.dk/folkemoede. Alle gæster til Folkemødet i Vartov vil blive bedt om at fremvise et gyldigt coronapas.
Vi overholder alle gældende restriktioner i forhold til corona. Vi sørger for, at der ikke er for mange mennesker samlet på et sted, at der er tilstrækkelig plads mellem alle. Der vil derudover være rigelige mængder af håndsprit.
Skal jeg tørste og sulte?
Til Folkemødet i Vartov kan man købe mad og drikke hele dagen. Ubberup Højskole og det københavnske bylandbrug BYGAARD står for dagens måltider, og Grundtvigsk Forum sælger drikkevarer hele dagen. Læs mere om maden længere nede på siden.
Vi overholder alle gældende restriktioner i forhold til corona i forbindelse med servering af både mad og drikke.
Er der adgang til toiletter og handikapfaciliteter?
Der er adgang til toiletter i Vartov. Der vil være skiltning på dagen. For gangbesværede og folk i kørestol er der elevator op på første sal i opgang H til de to indendørs scener samt toiletter.
Skal jeg have corona-pas og hvad er restriktionerne?
Du skal have corona-pas for at deltage i Folkemødet i Vartov.
Al sikkerhed omkring arrangementet er planlagt i samarbejde med Roskilde Festival Experience, der er sikkerhedseksperter i forhold til at afvikle større events, så de lever op til gældende corona-restriktioner.
Alle events på dagen vil være med siddende publikum og der er et begrænset antal pladser jævnfør de gældende corona-retningslinjer.
Må jeg selv tage en stol med?
Nej, vi har sørget for at sætte stole op. På grund af corona-restriktioner skal publikum være siddende og inddelt i sektioner. Vi lukker altså ikke flere ind, end dem der er siddepladser til.
Hvad hvis det er dårligt vejr på dagen?
I tilfælde af regn, er det en god ide at medbringe en paraply og regntøj. Vi lover tørvejr på de to indendørs scener, men siddepladserne i grønnegården er ikke overdækket
Hvordan kommer jeg til Vartov og kan jeg parkere i nærheden?
Der går Metro til Rådhuspladsen, og hvis du er i bil, kan du parkere i en parkeringskælder ved Blox eller Industriens Hus. Kommer du cyklende, kan du parkere din cykel på Regnbuepladsen lige ved siden af Vartov.
Forplejning: Ubberup Højskole og BYGAARD
Frokost fra kl. 11.30-14.30 til 70 kr.
Højskolernes Foodtruck ved Ubberup Højskoles køkken
Ubberup Højskole er vært i Højskolernes Foodtruck og serverer frokost sammensat af de danske råvarer, der er i sæson lige nu.
Kartoffelsalat med økologiske kartofler fra den vestsjællandske gård Mejnerts, lokale dyrkede grønne asparges, syltet radiser og bredbladet persille
Rabarberchutney med rødløg og rosa peber
Nordisk agurkesalsa med løvstikke og peberrod
Quinoadeller med hasselnødder
Flutes bagt af økologisk mel fra Mejnerts mølle
Aftensmad fra kl. 15.30-22.00 til 80 kr.
Økologisk svampeshawarma ved BYGAARD
Smag BYGAARDs økologiske svampeshawarma, som vi har komponeret særligt til Folkemødet i Vartov!
Den består af grillede økologiske østershatte fra egen produktion, kålsalat med mynte, bredbladet persille, purløg og citron samt stegte danske kartofler, pakket i fladbrød. Dertil letsyltede rødløg og en emulgeret dressing af tahin smagt til med appelsin. Hvis du kan lide det stærkt, kan vi tilføje hjemmelavet hot-sauce fra vores Refshaleø-naboer Empirical Spirits. Anretningen er vegansk.
BYGAARD er et økologisk bylandbrug i København, som producerer frisk grønt og svampe. Vi er et hold af unge mennesker, som brænder for lokal madkultur og arbejder for at styrke relationen mellem den mad, folk spiser, og hvor den kommer fra. Det har vi i en årrække gjort gennem etablering af byhaver, grønne fællesskaber og madmarkeder, hvilket nu er kulmineret i etableringen af vores bylandbrug på Refshaleøen. Herfra bringer vi produktionen så tæt på som muligt ved at producere økologiske fødevarer af den absolut højeste kvalitet til både forbrugere og byens bedste restauranter.
Fakta om Folkemødet Bornholm i Vartov
Folkemødet Bornholm Vartov finder sted torsdag 17. juni kl. 9-22 i det historiske hus Vartov i Farvergade 27 – lige ved Rådhuspladsen i København.
Bag arrangementet står Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS), Folk & Sikkerhed, Grundtvigsk Forum og Grænseforeningen.
Arrangementet er gratis og det er muligt at booke en billet på www.grundtvigskforum.dk/folkemoede.
Arrangementet gennemføres i samarbejde med Folkemødet Bornholm som en del af det digitale folkemødeprogram torsdag.
Følgende foreninger deltager i Folkemødet Bornholm Vartov:
Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) / Atlantsammenslutningen / Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Dansk Kvindesamfund / Dansk Kulturinstitut / Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) / Europabevægelsen / Europanævnet / Europaparlamentets Repræsentation i Danmark / Folk & Sikkerhed
Folkebevægelsen mod EU / Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) / Fora / Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark (FFD) / Grundtvigsk Forum / Grænseforeningen / Grænseforeningen Ungdom (GFU)
Idrætshøjskolen Bosei / Nyt Europa / Rhetor / Sydslesvigsk Forening (SSF) / Ubberup Højskole / Vartovkollegiet