Fra billedkunst til kunsten at skabe sammenhænge

Kategorier

Grundtvigsk Forum

Lise Korsgaard bliver ny sekretariatsleder i Grundtvigsk Forum, Vartov. Hun kommer fra en stilling som kommunikationschef og vicedirektør på Statens Museum for Kunst. Fra 1. december 2020 danner Vartov og den grundtvigske stemme i en nutidig sammenhæng rammen om hendes nye arbejdsliv

At skabe forbindelser mellem historien og en levende nutid har på sæt og vis været en ledetråd i 43-årige Lise Korsgaards arbejdsliv. Hun har haft sin gang hos både ’Museer i København og Omegn’, ’Golden Days’ og senest altså Statens Museum for Kunst. Nu kommer hun så til Vartov, fordi, som hun siger:

”Jeg har en stor kærlighed til alt det, som Grundtvigsk Forum og Vartov er og til foreningens lange og fantastiske historie om, hvordan man forvandler en drøm om at styrke den offentlige samtale til konkrete handlinger – i hele landet.”

Den historiske (og fredede) bygning Vartov ligger midt i København med Københavns Rådhus som nærmeste nabo. Stedet er kendt for N.F.S. Grundtvig, som var præst i Vartov fra 1839 til sin død i 1872. Grundtvig er ligeledes kendt som både salmedigter, folkeoplyser, politiker, forfatter, samfundsdebattør og skolemand. I dag rummer Vartov mange forskellige institutioner og mindre virksomheder, ligesom stedet er både kulturhus og konferencecenter, som drives af Grundtvigsk Forum.

Jeg har en meget stor grad af nysgerrighed efter at være med til at finde svarene på, hvordan vi som en landsdækkende forening og et samlingssted i København kan kvalificere og udvikle forståelsen af den tid, vi befinder os i. (Lise Korsgaard)

Her skal Lise Korsgaard lede driften af huset Vartov ligesom hun – sammen med dedikerede medarbejdere og samarbejdspartnere – skal sætte Grundtvigs tanker om frihed, ånd og fællesskab i spil i den tid og den verden, vi lever i lige nu og her:

”Det som gør Vartov til noget helt unikt er, at stedets aktiviteter i udgangspunktet befinder sig i et rum, hvor både fortiden, nutiden og fremtiden er til stede. Stedet bygger på et historisk tankesæt og en historisk person, men har et stærkt fokus på at lade dette tankesæt bidrage aktivt til en samtale om, hvor vi befinder os – og hvordan vi ønsker at udvikle, alt det, vi er fælles om som mennesker,” siger Lise Korsgaard.

Hun mener, at Grundtvigsk Forum og Vartov har en særlig vigtig opgave at spille i en overgangs- og opbrudstid, som den der buldrer afsted omkring os lige nu:

”Jeg har en meget stor grad af nysgerrighed efter at være med til at finde svarene på, hvordan vi som en landsdækkende forening og et samlingssted i København kan kvalificere og udvikle forståelsen af den tid, vi befinder os i,” siger hun.

Hos Grundtvigsk Forum glæder man sig også til det fremtidige samarbejde:

”Jeg glæder mig til at samarbejde med Lise Korsgaard. Lise har erfaring med folkeoplysning og formidling i en stor kulturinstitution, og jeg er sikker på, at hun kan tilføre Grundtvigsk Forum noget nyt, og være med til at styrke Vartov som et gæstfrit og væsentligt mødested i København,” lyder det fra Kirsten M. Andersen, formand for Grundtvigsk Forum.

Lise Korsgaard om morgensang og højskolesang

Vartov er også kendt for den årligt tilbagevendende begivenhed ”Maratonsang” på årets lyseste dag. Men siden det tidlige forår har der, så vidt det har været muligt (med en lang coronapause), været morgensang hver morgen kl. 8.30 og tre sange frem.

Om sit forhold til netop morgensang og højskolesang siger Lise Korsgaard:

”Jeg elsker at synge morgensang og fællessang i det hele taget – og er vokset op med en højskolesangbog i hånden. Særligt elsker jeg at erkende og mærke årets forskellige årstider og rytmer gennem nogle af de mange fantastiske årstidssange i højskolesangbogen.  En sang der på en eller anden måde har fulgt mig særligt er imidlertid H.V. Kaalunds sang Jeg elsker den brogede verden, der er en meget smuk hyldest til livet som det er – med alt hvad det indebærer. Jeg hiver sangen frem en gang imellem, når enten jeg selv eller nogen omkring mig har brug for at huske, at kampen i livet ikke er et onde eller noget, som er besværligt – men tværtimod præcis det, der gør livet livet værd.”

Lise Korsgaard er opvokset på Gerlev Idrætshøjskole, er gift, og har to børn.

 

Foto af Lise Korsgaard: Ida Tietgen Høyrup

1 Comment

  1. Kære Lise.
    Hjertelig tillykke med din nye stilling.
    Er sikker på, at du er et godt valg. Vil holde godt øje med dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *