Fra skuden Vartov til Den sejlende Højskole. Vartov skal have ny kaptajn

Kategorier

Grundtvigsk Forum

Efter syv år ved roret i Vartov stikker sekretariatsleder Joachim Juel Vædele til søs med Den sejlende Højskole. Vartov skal dermed have en ny kaptajn

Det er med både vemod og begejstring, at sekretariatsleder Joachim Juel Vædele nu står overfor et nyt kapitel i sit arbejdsliv. I syv år har han boet og arbejdet i den historiske bygning Vartov med Københavns Rådhus som nærmeste nabo. Her har han sammen med dedikerede medarbejdere og forskellige samarbejdspartnere sat Grundtvigs tanker om frihed, ånd og fællesskab i spil i den tid og den verden, vi lever i lige nu og her. Ligesom han har ledet driften af huset Vartov, som rummer mange forskellige institutioner og mindre virksomheder, og som samtidig er både kulturhus og konferencecenter.
”Vartov er et fantastisk sted med en meget lang og stor historie. Når man træder ind af porten og grønnegården åbner sig foran én, fornemmer man, at der i både mursten og mennesker er lagret en helt særlig – måske grundtvigsk – åndsfrihed. Jeg har mødt virkelig mange forskellige og meget kloge mennesker her fra mange forskellige hjørner af samfundet (og verden), og det har altid været inspirerende og lærerigt. Hver dag går der mellem 500 og 1000 mennesker ind og ud af de to porte på Farvergade, som alle bærer en historie med sig. Det synes jeg er meget storslået at tænke på,” siger Joachim Juel Vædele.

Den sejlende Højskole
Men nu skal den grundtvigske ånd sætte nye sejl, når Den sejlende Højskole kommer til at danne rammen om Joachim Juel Vædeles fremtidige arbejdsliv. Den sejlende Højskole er en nyskabende højskoletanke, som bygger på tanken om, at man skal kunne gribe, før man kan begribe:
”Og netop her er et skibsdæk en unik pædagogisk platform, som (med respekt for mange andre steder, hvor der læres fra) kan noget helt særligt: På skibet er der et arbejds- og læringsfællesskab, som er helt indflettet i selve livet ombord. Der er brug for alle på et skib og der er brug for alles evner,” fortæller Joachim Juel Vædele.
Han fortæller videre, at der særligt er tre ting, som adskiller et skib som højskole fra en mere traditionel skolebygning i land:
”Der er en tæt sammenhæng mellem hånd og ånd, en lang række praktiske færdigheder er nødvendige for at sejle skibet og leve hverdagen ombord og eleverne er med og nødvendige i alle gøremål. Skibet – skolen – bevæger sig med ud over havet, man er på en virkelig opdagelsesrejse ombord på et skib, og ’horisontudvidelse’ er ikke en metafor, men en daglig virkelighed. Sidst, livet til søs aktualiserer den eksistentielle gyngende grund som et højskoleophold kan medvirke til: I den langsomme sejlads er der tid til at gå i kødet med livets store spørgsmål: hvem er vi? Hvor er vi på vej hen? Og hvordan kommer vi derhen? Skibet giver rum til, med en fin formulering fra den amerikanske forsker Donna Haraway: ’at blive i besværet’.”

Pust af ånd og nye horisonter
Det med den friske havluft og livet til søs, ligger dog ikke på forhånd fjernt fra Joachim Juel Vædele. Han har nemlig selv en baggrund som skibstømrer og sejlskibssømand:
”Koblingen mellem hånd og ånd, den friske luft der puster ånd ind, at se nye horisonter og komme væk fra byen trækker i mig. Et sejlskib er en mulighed for at være naturen nær. For mig personligt handler det om at komme i kontakt med de færdigheder jeg også har, som man så må sige har ligget meget i mølposen mens jeg har arbejdet på Vartov: Der er ikke så mange, der er uddannet skibstømrer og sejlskibssømand, og jeg føler faktisk en forpligtelse til at rejse mig fra kontorpladsen og bruge de evner, både konkret og i et læringsperspektiv,” siger han.

Ny sekretariatschef sidst på året
Joachim Juel Vædele bliver dog på kommandobroen i Vartov året ud. Hans afløser skal nemlig findes først:
”Der kommer et stillingsopslag 3. august 2020 med ansøgningsfrist 23. august, og så forventer vi at ansætte den nye sekretariatschef 1. december,” fortæller formand for Grundtvigsk Forum, Kirsten M. Andersen.

For yderligere information:
Formand for Grundtvigsk Forum, Kirsten M. Andersen: Tlf.: 2680 1650. Mail: kman@ucsyd.dk

På billedet ses Joachim Jule Vædele til en af de talrige Maratonsang, som hvert år finder sted i Vartov. Foto: Søren Kjeldgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *