Grundtvig går til Aarhus

Med ansættelsen af projektleder Therese Helga Emborg har Grundtvig-Akademiet med daglig base i Vartov i København fået en afstikker til Aarhus. Håbet er at få sat det grundtvigske i spil til debat og samtale i samarbejde med mange forskellige foreninger og institutioner i Aarhus. ”En stor og meget vigtig opgave i en by, hvor vi er rigtig mange, der kan lære rigtig meget af hinanden,” lyder det blandt andet fra biskoppen i Aarhus

Egentlig skulle hun være begyndt i marts. Men så kom der en corona-krise i vejen, og ansættelsen blev udskudt til 1. maj. Corona-krisen er her stadig, men det er den 30-årige Therese Helga Emborgs begejstring til gengæld også. Hun er uddannet cand.mag. i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og har tidligere arbejdet som både højskolelærer og forlagsredaktør. Nu ser hun frem til at begynde arbejdet som projektleder ved Grundtvig-Akademiet:

”Jeg glæder mig til at komme i gang, og mit håb er, at Grundtvig-Akademiet kan søsætte en række fællesskabende og kulturelle initiativer i Aarhus, hvor Grundtvigs tankegods synliggøres og italesættes.”

Og det er der brug for, lyder det fra flere kanter. Én af stemmerne kommer fra Henrik Wigh-Poulsen, der er biskop i Aarhus:

”Det er typisk for det grundtvigske, at man gerne vil samtalen. Udgangspunktet er, at vi alle har noget at sige hinanden, og at man derfor ikke bare bliver stædigt stående på sit eget, men er parat til at lytte og måske lade sig belære og bevæge. Eftersom det ikke altid er en let øvelse, for nu at sige det mildt, så har vi i den grad brug for nogen til at invitere og udfordre os. Lige dér har Grundtvig-Akademiet en stor og meget vigtig opgave i en by, hvor vi er rigtigt mange, der kan lære rigtig meget af hinanden,” siger han.

Højskole i Gellerup

De kommende arbejdsopgaver ligger åbne for Therese Helga Emborg, men der er et samarbejde, som på forhånd ligger fast: I Gellerup er man ved at stable en grundtvigsk højskole på benene med rod i tradition og værdier, og med det nybrud, at højskolen kommer til at indgå i en levende vekselvirkning med det pluralistiske samfund, som Gellerup er. Initiativgruppen bag denne højskole tæller blandt andet Gellerup Kirke, som er repræsenteret ved Niels Hviid, der er sognepræst samme sted.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde sammen med Grundtvig-Akademiet og med Therese. Therese bringer et pust af højskoleånd med sig til Gellerup. En dannelsestradition, som vi har brug for. En tradition for samtalen om det vigtigste i vores liv, og om hvad der binder os sammen som mennesker og som samfund. Den samtale har vi brug for! Therese er engageret i nye måder at skabe fællesskaber, nye måder at åbne vores øjne for det største og det mindste, nye måder at lade folkelighed og ånd befrugte hinanden – det har vi brug for!,” fortæller Niels Hviid.

Netop højskolen er også en del af Therese Helga Emborgs bagage:

”I skolen lærte vi lidt om Grundtvig som tænker og kulturpersonlighed. Senere er jeg blevet genintroduceret til Grundtvig under mit højskoleophold og igen som højskolelærer. For mig er Grundtvig særlig knyttet til højskolerne og deres fokus på livsoplysning, folkeoplysning og demokratisk dannelse,” fortæller hun og pointerer samtidig sin store interesse for litteratur:

”Litteratur er et stort interessefelt for mig, og der er sket rigtig meget med litteraturmiljøet i Aarhus gennem de ti år, jeg har været en aktiv del af det. Der er blomstret mange stærke litterære initiativer frem, både i vækstlaget og i mere veletablerede sammenhænge. Vi har blandt andet fået et litteraturcenter, en skrivekunstskole, et netværk for mikroforlag og boghåndværk og en international litteraturfestival. Aarhus er en herlig litteraturby!”

Formidling af Grundtvig

Også fra Center for Grundtvigforsknings side ser man muligheder for et samarbejde med det aarhusianske grundtvig-akademi:

”På Center for Grundtvigforskning ser vi frem til samarbejdet med Grundtvig-Akademiets nye projektleder i Aarhus, hvor mange af vores egne medarbejdere bor og arbejder. Vi håber, at det kan give anledning til en udvidelse af det samarbejde, som Grundtvig-Akademiet og Center for Grundtvigforskning allerede har god erfaring med. Først og fremmest håber vi på fælles arrangementer, hvor vi får mulighed for at formidle den forskning, vi varetager på Aarhus Universitet,” siger Katrine Frøkjær Baunvig, der er leder af Center for Grundtvigforskning.

Grundvig, fællessang og corona

Selv i en corona-tid har det grundtvigske stukket sit ansigt frem; særligt i de mange fællessangsinitiativer:

”Fællessang er noget, der ligger mig meget på sinde. Jeg gik på en friskole, hvor hele skolen sang morgensang hver dag,  og jeg har også sunget i kirkekor i en del år. For mig er der derfor knyttet helt særlige stemninger og minder til for eksempel ‘Danmark nu blunder den lyse nat’ og ‘Skyerne gråne’.  Så helt fra barnsben har jeg været vant til, at fællessang sætter en ramme om dagens begyndelse og årets gang. Lige nu er vi også vidne til, hvordan fællessang står som et lysende fikspunkt i en meget mærkelig tid. Hver for sig synger vi med et fælles åndedræt,” siger Therese Helga Emborg.

Det er Grundtvigsk Forum, der står bag finansieringen af Grundtvig-Akademiet i Aarhus:

”I Grundtvigsk Forum er vi hele tiden optagede af, hvordan vi får sat det grundtvigske i spil i nye og andre sammenhænge. Akademiet i Aarhus er et eksempel på det. Vi har brug for samtaler og initiativer på tværs af institutioner og foreninger, der kan igangsætte debatter, foredrag og samvær til gavn for frihed, ånd og fællesskab,” siger Kirsten M. Andersen, der er formand for Grundtvigsk Forum. Foreløbig er stillingen en 50%-stilling, der er tidsbegrænset til to år, evt. med mulighed for forlængelse.

 


 

3 hurtige om Therese Helga Emborg:
  1. Uddannet cand.mag. i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og har arbejdet som højskolelærer og forlagsredaktør.

     

  2. 30 år. Deler fødselsdag med Grundtvig, dog med 206 års forskel

     

  3. Født og opvokset i Vendsyssel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *