fbpx

Grundtvigs Skoletjeneste

Kategorier

Grundtvigsk Forum

Grundtvigs Skoletjeneste

Grundtvigs Skoletjeneste er en nyoprettet specialistenhed (fra 1. april 2022) i og om N.F.S. Grundtvig for skoler og lærere/lærerstuderende og er samtidig et samarbejde mellem Grundtvig-Akademiet/Grundtvigsk Forum og Center for Grundtvigforskning. I fællesskab finansierer de to enheder en fuldtidsmedarbejder.

Grundtvigs Skoletjeneste udbyder

 • Undervisningsmaterialer og forløb til grundskoler
 • Baggrundsviden til lærere
 • (evt.) Undervisningsmaterialer og forløb til ungdomsuddannelser
 • Konsulentvirksomhed/gæstelærerfunktion om Grundtvigs skoletanker for læreruddannelser
 • Medarrangør af seminaret ’I skole med Grundtvig’

Skoletjenestens produkter har alle N.F.S. Grundtvig som afsæt og giver – på forskellig vis og afhængigt af emne og vinkel – et større kendskab til Grundtvigs værk med afsæt i onlinesamlingen www.grundtvigsværker.dk

Form

Formaterne for undervisningsmaterialer kan være både skrift, lyd, billede, film, undervisningsplatform m.m. Undervisningsforløbene afprøves og udvikles i samarbejde med lokale samarbejdsskoler og gøres herefter tilgængelige online. Skoletjenesten undersøger – og udvikler evt. – også behovet for et større materiale (bog, film, undervisningsplatform, andet?) om Grundtvig for grundskolen.

Indhold

Materialerne vil variere i forhold til både alderstrin og fag/tværfaglighed. Fx vil det i de mindste klasser måske handle om at undersøge, om vi også har en vrøvletunge, hvis vi har en salmetunge, eller om skoven rent faktisk falmer om efteråret (evt. i form af et tværfagligt forløb i dansk og naturfag). I de lidt ældre klasser kunne det fx handle om forbindelser mellem Grundtvig og ’fantasygenren’ i forhold til Grundtvigs brug af mytologien (dansk, kristendomskundskab) og i de ældste klasser om Grundtvig som demokratiopbygger og fortaler for åndsfrihed og om sammenhængen til moderne rettighedstænkning (historie, samfundsfag).

Sted, mennesker og rækkevidde

Aarhus og Gellerup er skoletjenestens konkrete sted. Her har skoletjenesten konkrete samarbejdsskoler og kan igangsætte, afprøve og udvikle konkrete ideer og forløb. Samtidig er Grundtvigs skoletjeneste hele Danmarks skoletjeneste og materialer m.m. skal kunne tilgås fra hele landet.

2 Comments

 1. hvis vi vil lave en “Grundtvig-dag” for alle undervisere i Vesthimmerlands Kommune, kommer I så med indholdet.
  Vi lægger hus og forplejning til.
  glæder mig til at høre fra jer.
  mvh
  Hans Grishauge
  KulturDebathus Søttrup

 2. Det er et super godt initiativ – og på høje tid:-). Jeg ønsker en god start til jer:-).

  Jeg kunne tænke mig også at gøre brug af tjenesten på sprogskolen (Give Grindsted Uddannelsescenter), hvor jeg underviser voksne udlændinge/nydanskere. Skole/uddannelse er en del af pensum i Danskuddannelsen, og jeg mangler noget lettere tilgængeligt og didaktiseret materiale om Grundtvig, når jeg skal undervise i selve grundlaget for vores pædagogik, skolesystem, dannelsestanker m.m.
  De fleste af mine kursister har også praksiserfaring med den danske folkeskole (og nogle med friskole/efterskole), og på den måde er det altid et interessant og vedkommende emne.
  Hvis der er behov, vil jeg meget gerne være sparringspartner i udvikling af materiale til voksne udlændinge – og “forsøgskanin” i afprøvelse af materiale m.m.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.