Grundtvigs Telt

Folkemødet 2019

”Grundtvigs Telt – Folkeoplysning for alle” åbnede teltdugene og bød indenfor til et spækket program på Folkemødet i dagene 13.-16. juni 2019
Her kunne man blandt andet lytte til Mands Minde med Per Stig Møller (tidl. minister, K) over tre dage, hvor han kiggede tilbage på sit liv med et historisk og politisk udgangspunkt.

* Iværksætter Steen Møller og professor emeritus Steen Hildebrandt bragte en “omvendt Grundtvig” på banen: Engang tog unge på højskole for at få teoretisk viden i deres hoveder blandet med den erfaring, de allerede havde med hændenes arbejde. I dag burde det måske være omvendt?: Tag på højskole med dit (overfyldte) hoved og få erfaring med hændernes arbejde. Hør (i videoen nederst på siden), hvordan de gjorde brug af en ’omvendt Grundtvig’ i spørgsmålet om bæredygtighed, klima og verdens fremtid.

* “Pissedårlig undervisning” i Grundtvigs univers var omdrejningspunktet i en samtale mellem dem, det går ud over, dem, der leverer det, og dem, der er med til at sætte rammerne for pissedårlig undervisning. Hvad mener eleverne, hvad mener lærerne og hvad mener skolelederne? UC SYDs prorektor, Alexander von Oettingen, gav sit bud på, hvad Grundtvig ville have ment om pissedårlig undervisning, hvis han havde levet i dag.

* Hvordan er det at være troende i en tid, hvor forståelsen for det religiøse fortoner sig? Hvilke religionspolitiske opgaver venter for et nyt folketing? Overrabbiner Jair Melchior, imam Naveed Baig, generalvikar i Den katolske Kirke Niels Engelbrecht, leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank og næstformand i Ateistisk Selskab Anders Stjernholm. tog debatten, der blev styret af debatredaktør Johannes Henriksen, Kristeligt Dagblad.

* Der var også verdenspremiere i Grundtvigs Telt: En ‘ny’ sang af Holger Drachmann ved navn ’Kundskab er Magt’ havde, ved filosof og forfatter Lene Andersens hjælp, fundet vej fra en afkrog af Det Kongelige Bibliotek til verdenspremiere på Bornholm. Melodien havde Rasmus Skov Borring, komponist og pianist, komponeret til præmieren. Også en ‘ny’ gammel sang med tekstforfatter Zakarias Nielsen havde fundet vej – ligeledes med musik af Rasmus Skov Borring. Sangene blev sunget i fællesskab.

* Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet, Martin Ågerup, direktør i CEPOS og Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings samråd, udgjorde panelet: Efter en valgkamp hvor Hitler-kortet’ blev trukket flittigt, debatterede de, hvordan vi får samlet alle danskere inde på den demokratiske del af spillepladen igen; der, hvor universelle menneskerettigheder og alle menneskers lige værd er vores fælles udgangspunkt

* Martin Andersen Nexø ville være blevet 150 år i år. I den anledning fortalte Danmarks førende Martin Andersen Nexø-forsker og forfatter, dr. phil. Henrik Yde, om Nexøs visioner og aktualitet. ”Som et godt og kærligt hjem, hvor ingen rendte den anden ned, skulde verden være – mere indviklet var det hele ikke!,” lader Martin Andersen Nexø Pelle Erobreren sige i slutningen af romanen af samme navn. Men hvad ligger der i denne vision? Og hvor fik Nexø den fra? Og kan den bruges til noget som helst i 2019? (Se Henrik Yde i videoen nedenfor)

Og indimellem det hele var der masser af sang og dans: Morgensang, fyraftenssang, Alsang og et besøg af Nordisk Dans, som fik hele teltet til at danse under lørdagens skybrud.

Se det fulde program for Folkemødet 2019 her

Foto: Heiner Lützen Ank, Grethe Tornberg og Laura Nielsen

Hvad var det for en vision, Martin Andersen Nexø havde i 1910, og hvordan hænger denne vision sammen med Grundtvig?
Forfatter og Martin Andersen Nexø-ekspert Henrik Yde svarer på spørgsmålet i Grundtvigs Telt på Folkemødet på Bornholm (under opvarmning til Nordisk Dans og et begyndende skybrud)
Hvad er en omvendt Grundtvig, og hvordan bringer man en omvendt Grundtvig ind i spørgsmålet om klima og bæredygtighed?
Iværksætter Steen Møller og professor emeritus Steen Hildebrandt svarer på spørgsmålet i Grundtvigs Telt på Folkemødet