fbpx

Københavns Forsamlingshus 2020: Syv skarpe oplæg

Her kan du lytte til de syv skarpe morgenoplæg i ’Københavns Forsamlingshus’ 2020.

Lyt med på siden her eller find oplæggene der hvor du lytter til podcasts:

 

Hvem vinder det amerikanske valg – og hvad rager det os?
Oplæg til debat v. Anders Agner Pedersen, chefredaktør på kongressen.com.

Den 3. november 2020 er der præsidentvalg i USA, og de seneste fire år har den politiske kurs haft fokus på “America first”. Det har blandt andet betydet krav til NATO-allierede om en øget byrdedeling, spørgsmålstegn ved værdien af atlantsamarbejdet og en generel modvilje mod frihandel. Ligesom hele klimadagsordenen har været nedprioriteret. Men hvad betyder det for Danmark og dansk politik, hvem der bliver USA’s nye præsident? Og gør det overhovedet en forskel, om det bliver fra det ene eller andet parti?

Du kan enten lytte til Anders Agner Pedersen og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 22. Oktober 2020.

 

Er stress det nye piskesmæld?
Oplæg til debat v. Dennis Nørmark, antropolog.

I 1990’erne var den store samfunds-epidemi piskesmældet, i dag taler ingen om det. Piskesmældet er ikke forsvundet som fænomen, men i dag er stress en dominerende samfunds-epidemi.
Er stress blevet det nye piskesmæld? Er det bare klynk? Eller hvad siger symptomer i tiden om vores samfund?

Du kan enten lytte til Dennis Nørmark og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 29. Oktober 2020.

 

Er national identitet en følelse eller en forpligtelse?
Oplæg til debat v. Georg Metz, journalist og forfatter

I 2020 markerer vi 100-året for genforeningen af Sønderjylland med resten af Danmark, en historie om nationalitet som identitet. I Catalonien kæmpes lige nu en kamp for løsrivelse fra Spanien, i Storbritannien kæmper Skotland for det samme, og i 2014 løsrev Krim-halvøen sig fra Ukraine og blev genoptaget i Rusland.
Er mindretallenes kamp for egen nationale identitet i alle tilfælde berettigede? Er det nationale altid og kun et spørgsmål om identitet – et fællesskab mellem dem, der ligner hinanden – eller bør vi i højere grad opfatte det nationale som en fælles forpligtelse på tværs af forskelle?

Du kan enten lytte til Georg Metz og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 5. november 2020.

 

Var den gamle kapitalisme mere demokratisk?
Oplæg til debat v. Katarina Juselius, professor emerita

I stigende grad er vi blevet brugere af gratis ydelser – fx kan vi via Facebook kommunikere gratis med mennesker på den anden side af kloden. Samtidig er ’penge’ blevet mere og mere fiktive, store summer opstår og forsvinder uden at vi kan se deres værdi for os. Hvad betyder det for samfundet, for demokratiet og for forholdet mellem mennesker, når pengeøkonomien ændrer sig?

Du kan enten lytte til Katarina Juselius og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 12. november 2020.

Hvad er Danmark uden svin?
Oplæg til debat v. Kjeld Hansen, miljøjournalist og debattør.

Skal vi afskaffe landbruget i kampen for klimaet, biodiversiteten og den grønne omstilling?
Danmark er et landbrugsland, siger statsministeren, og det ligger dybt i mange danskeres kulturelle selvforståelse at sådan er det. Den danske natur er i høj grad knyttet til landbruget, men selve erhvervet er i vore dage en elendig forretning. Giver det mening at fortsætte med et af verdens mest intensive landbrug, når erhvervet igen og igen skal have offentlig støtte for at holde sig oven vande?

Du kan enten lytte til Kjeld Hansen og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 19. november 2020.

Skal vi følge med den teknologiske udvikling – eller skal den følge med os?
Oplæg til debat v. Pernille Tranberg, Co-founder af DataEthics.eu

Danmark er et af de mest digitaliserede og centraliserede samfund i verden. Men vi spørger meget sjældent til, hvordan vi vil have vores teknologi og på hvilken måde den skal tilpasses vores samfund.
Techgiganter som Facebook, Google og TikTok er amerikanske og kinesiske virksomheder, der per definition er grænseoverskridende og sætter en global dagsorden. Men hvad betyder det for demokratiet og de værdier, vi har i Danmark og Europa? Kan man forestille sig en nordisk eller europæisk model for teknologi, hvor vi ikke kun er brugere og forbrugere, men medbestemmende borgere. Og er det et nationalt eller europæisk anliggende?

Du kan enten lytte til Pernille Tranberg og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 26. november 2020.

Kan vi forstå sex? Og skal vi?
Oplæg til debat v. Ditte Trolle, adj. lektor i sexologi, AU

I udarbejdelsen af den nye voldtægtslovgivning har det været nødvendigt at afklare, hvad det konkret vil sige, at to (eller flere) mennesker er enige om at have sex med hinanden. Men for mange er sex stadig forbundet med noget gådefuldt og grænsesøgende. Kan det lade sig gøre at finde en ny måde at tale om sex og seksualitet på, der ikke gør mennesker til negligerede ofre, men heller ikke foregiver at kunne tale klart om det gådefulde? Og er seksualiteten fri eller er den noget, der skal beskyttes?

Du kan enten lytte til Ditte Trolle og den efterfølgende debat her:

Oplægget blev afholdt d. 3. december 2020.

 


’Københavns Forsamlingshus’ er den fælles overskrift for syv veloplagte morgenoplæg, der sætter vor tids mest presserende spørgsmål til debat. Arrengementsrækken vender tilbage årligt i efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.