Lille Guds barn, hvad skader dig

Læs her om Grundtvigs salme “Lille Guds barn, hvad skader dig”

Kategorier

Et udvalg af salmer

“Lille Guds barn, hvad skader dig?
Tænk på din Fader i Himmerig!
Han er så rig, han er så god,
ingen kan stå hans magt imod.
O, Gud ske lov!” (N.F.S. Grundtvig, 1855-1856)

Lille Guds barn, hvad skader dig (Den Danske Salmebog 41) blev offentliggjort i 1870, men den er sandsynligvis skrevet 15 års tid før, nemlig i 1855-56. Den blev offentliggjort, nærmest i en skole-sammenhæng, under udgivelsesnavnet Gave til en dansk friskole. Udgivelsen solgtes til fordel for Ulstrup Friskole på Refsnæs.

Lille Guds barn, hvad skader dig lægger sig indholdsmæssigt op ad Matthæusevangeliet kap. 6, 25-34. Tekststykket fra Matthæusevangeliet handler om, at man ikke skal gøre sig unødvendige bekymringer.  Dette er det såkaldte Ubekymrethedens Evangelium. Man skal ikke gøre sig bekymringer om hvordan man får noget at drikke og spise, eller om hvordan man skal få tøj på kroppen. Man skal søge Guds rige og retfærdighed og overlade bekymringerne til Guds magt, og meningen er, som salmens linjer beskriver, at: “…ingen kan stå hans magt imod”, og til sidst manifesteres det i salmens omkvæd: “O, Gud ske lov!”

At Grundtvig forholder sig til Ubekymrethedens Evangelium, kan også ses i den omdiskuterede linje “Dog hvor bønder af hunger dø” (Vers 4). Pointen er ikke, at Grundtvig vil lade alle bønder dø i teksten. Linjerne bygger derimod på opfordringen fra evangeliet, at livet er mere end at stille sulten og få varmt tøj på kroppen.

Salmen lægger op til en forståelse af Gud som fader. Det ligger i forlængelse af den fortrolighed, som Jesus har i forholdet til Gud. Jesus lærer nemlig disciplene at bede til Gud som far i sin bjergprædiken. I salmens tiltale “Lille Guds barn…” fremhæves dette gudsforhold.

Tekst: Peter Brandt-Henriksen, cand.scient.bibl.

Kilder
Kjærgaard, J. (2003). Salmehåndbog. Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag.
Thomsen, N. (2015). Jeg kender et land. Forlaget Vartov.

 

Grundtvigs salmer kan desuden findes på: dendanskesalmebogonline.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *