fbpx

Mands Minde med Bodil Nyboe Andersen

Oversigt over de seks foredrag fremført af Bodil Nyboe Andersen i Vartov 2019

Kategorier

Mands Minde, Podcast

Portræt

Grundtvig holdt sine Mands Minde-foredrag på Borchs Kollegium i begyndelsen af 1830’erne. Her fortalte han samtidshistorie med et personligt udgangspunkt. Inspireret af Grundtvig har en række kulturpersonligheder og politikere siden 2004 genoptaget ideen fra Grundtvig og holdt Mands Minde-foredrag på Vartov, hvor de med udgangspunkt i deres eget liv har fortalt danmarkshistorie.

Herunder kan du lytte til Bodil Nyboe Andersens foredragsrække. Afholdt i Vartov over seks aftener i januar-februar 2019.

 

Oversigt over de seks foredrag i rækken ”Et kvindeliv i Mands Minde”

Første foredrag tyvstarter lidt. Mands Mindeforedragene skal jo handle om mine erindringer fra de 78 år, jeg har levet. Men jeg starter lidt før ved at fortælle om min slægt. Derefter fortæller jeg om min tidlige barndom i Århus under krigen. I 1946 flyttede familien til den nye Krogerup Højskole, hvor mine forældre blev lærere. Det blev dog afbrudt af et år i USA, hvor min far var på studietur og havde hele familien med.

Andet foredrag handler om min skolegang i den lokale 7-klassede kommuneskole. Jeg møder retskrivningsreform, skønskrivning og håndarbejde og skal som 11-årig til mellemskoleprøve for at blive optaget på Rungsted Statsskole. Jeg fortæller også om fritiden som barn og den ensomhed der fulgte af, at vi boede ”langt ude i skoven”. Men der var jo heldigvis både børnetime i radioen og en masse samleobjekter, som den tids børn var optaget af. Jeg beskriver også livet som barn på Krogerup.

Tredje foredrag er nået til gymnasieårene, der rummede forsøgsundervisning i såvel matematik som historie og den betydning dette fik for mit studievalg. I 3.g fik jeg fritidsjob på det nyåbnede Louisiana. Jeg startede på politstudiet i 1959 og flyttede til Egmontkollegiet i 1962. Mit første job efter eksamen i 1966 var i Økonomisk Sekretariat. I 1968 skiftede jeg job og blev ansat på Økonomisk Institut, hvor jeg var til 1980. I de år stiftede jeg familie. Mine børn er født i 1973 og 1976. Som 40-årig skiftede jeg job og blev medlem af direktionen i Andelsbanken.

Fjerde foredrag fortæller om årene i Andelsbanken. Desuden omtaler jeg penge- og valutapolitikken i 80’erne med etableringen af fastkurspolitikken. Debatten om kvindelige ledere startede i 80’erne bl.a. med en diskussion af, om kvinder både kunne have lederjob og børn. Mine børn blev i 80’erne begge to meget optaget af teatret. Kasper kastede sig over opera og Johan blev optaget på balletskolen på Det Kongelige Teater. Og så spillede de dukketeater. Jeg blev alene med børne midt i 80’erne. Jeg slutter af med at fortælle, at jeg blev medlem af direktionen i Nationalbanken i 1990.

Femte foredrag handler om Nationalbanken og de omfattende valutakriser i 1992-93. Børnene flyttede hjemmefra og Johan rejste endda til Tyskland og fik job som danser i Hamburg. Han har senere uddannet sig i på Humboldt Universitetet i Kunsthistorie. Jeg fik mit første barnebarn Joseph i 2001.

Sjette foredrag starter med omtale af årene i Nationalbanken omkring Årtusindskiftet. Ligestillingsdebatten afløste 80’ernes diskussion om kvinder i lederjobs. Jeg besluttede at gå på pension i 2005 som 65-årig. Jeg blev formand for bestyrelsen på Københavns Universitet og for Dansk Røde Kors og fik også en række andre bestyrelsesposter. Så runder jeg ”Et kvindeliv i Mands Minde” af med at fortælle om familielivet i disse år og de tanker, jeg gør mig på vej mod de 80.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.