“Nu husker du vel at barbere dig!” – Hvordan så Grundtvig ud?

”Nu husker du vel at barbere dig, så du ikke ser ud som en vildmand?”

Grundtvigs første hustru, Lise, var interesseret i, at Grundtvig tog sig godt ud på sin anden Englandsrejse i 1830. Ikke som året før, hvor han åbenbart kom hjem med hår og skæg, som tydeligvis ikke havde set en barber undervejs:

 

Lise slutter nemlig sit brev til ægtefællen – Kjære elskede Grundtvig! – den 10. juli 1830 med følgende salut: ”Er Dit Haar og Bakkenbarder blevet pudset lidt, at Du ei lader dem voxe ud som i Fjor da Konen lignede Dig lidt ved en Vildmand, som Du nok husker, bliv nu ei vred over min Erindring herom, men jeg ville have min Mand skulle tage sig lidt godt ud i det fremmede Land.”

(N.F.S. Grundtvigs Breve til hans Hustru under Englandsrejserne 1829-1831, side 106.   Udgivet af børnebørnene i 1920)

 

Grundtvig gik ikke så meget op i det med barbering. En søndag, hvor han skulle holde gudstjeneste, blev han først barberet EFTER gudstjenesten. Han kom for sent op, fordi han som vanligt havde siddet den halve nat og arbejdet med sine bøger.

 

Og mens Grundtvig var præst i Præstø, dukkede han uanmeldt op hos vennen Ingemann under et besøg i hovedstaden. Uheldigvis havde Ingemann middagsgæster og Grundtvig bemærkede at hans egen person desværre ikke så helt præsentabel ud med rejsetøj og langt skæg.

 

Grundtvig har lange bakkenbarter på alle portrætter, malerier mv. På nogle gengivelser er bakkenbarterne lidt vildere end på andre. Men hagen var barberet de første mange år. På et tidspunkt mellem 1851 og 1856 anlagde han permanent fuldskæg. Måske spillede hans sorg over at blive enkemand for anden gang i 1854, en rolle i, at han opgiver at gøre noget ud af sit udseende.

 

  1. Brun, som kom i Grundtvigs hjem, skriver i 1856 at Grundtvigs hvide skæg nåede helt ned på brystet. Og dér blev det resten af hans levetid, hvad man kan forvisse sig om blandt andet på en række fotografier taget i 1872, hans sidste leveår.

 

Grundtvig har ikke været ulig så mange andre mænd på hans tid, om end han på sine ældre dage lod skæg og bakkenbarter vokse en smule vildere, end andre offentligt kendte personer gjorde.

 

Læs mere om datidens hår- og skægmode:

 

På den tid bar alle mænd bakkenbarter, skriver Den Store Danske

https://denstoredanske.lex.dk/h%C3%A5r-_og_sk%C3%A6gmode

 

Siden Made4men fremhæver 1800-tallet som fuldskæggets århundrede: ”Det lader til, at man i 1800-tallet slet ikke kunne finde grænserne for, hvor meget man kunne eksperimenterede med skægget. Det blev prioriteret højt at have volumen, og signalere hvem man var som person”, skriver Jonas Primdahl

https://www.made4men.dk/g/skaeggets-udvikling-igennem-tiden.html

 

Læs mere om Grundtvigs udseende og se portrætter af Grundtvig:

 

Povl Eller: N.F.S. Grundtvig portrætter, 1962. Udgivet af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.

Det Kongelige Bibliotek Billedsamlingen: https://soeg.kb.dk/discovery/search?query=any,contains,Grundtvig&tab=Everything&search_scope=MyInst_and_CI&vid=45KBDK_KGL:KGL&facet=lds24,include,Images&offset=0

 

 

Giv gerne et praj, hvis du véd mere eller har rettelser til ovenstående: bibliotek@vartov.dk