Alternative åbningstaler. Det lange lys på Danmark

“Hvis du var statsminister, hvad ville du så sige til danskerne ved Folketingets åbning?”

Sådan har Grundtvigsk Forum og Grundtvig-Akademiet de senere år spurgt markante stemmer fra erhvervs-, organisations- og kulturliv. De har grebet bolden og holdt hver deres alternative åbningstale og efterfølgende stillet op til en debat i salen, som Clement Kjersgaard har styret.

Hvis demokratiet skal have en fremtid, kræver det samtale på tværs i samfundet, og det kræver, at der skabes nye forbindelser. Derfor er Grundtvigsk Forum og Grundtvig-Akademiet initiativtager til de alternative åbningstaler, som nøje er placeret tre uger før Folketingets åbning. Ønsket er at inspirere politikerne – og opfordre dem til at tænke og arbejde visionært for fremtidens Danmark.

Åbningstalere 2018

Merete Pryds Helle, forfatter, Thorkild Høyer, forsvarsadvokat, og Khaterah Parwani, samfundsdebattør og juridisk rådgiver for Exitcirklen holdt åbningstalerne i 2018 under overskriften “Ude af (social) kontrol?

Clement Kjersgaard var ordstyrer Foto: Søren Kjeldgaard

Hør Thorkild Høyers tale her
Hør Khaterah Parwanis tale her
Hør Merete Pryds Helles tale her

Åbningstalere 2017

Tine Byrckel, Informations korrespondent i Frankrig, Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark og Lene Andersen, forfatter og fremtidsforsker holdt åbningstalerne i 2017 under overskriften “Tryghed & Frihed” Clement Kjersgaard var ordstyrer Foto: Søren Kjeldgaard

Hør de alternative åbningstaler via youtube her

 

Åbningstalere 2016

Mads Øvlisen, tidl. administrerende direktør i Novo Nordisk og nuværende medlem af The United Nations Global Compact Board, Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF og Hella Joof, filminstruktør og skuespiller holdt åbningstalerne i 2016

Hør de alternative åbningstaler via youtube her

 

Åbningstalere 2015

Iværksætter og blogger Michelle Hviid, generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl og forfatter og debattør Leonora Christina Skov holdt åbningstalerne i 2015.

Hør de alternative åbningstaler via youtube her

 

Åbningstalere 2014

Direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade, forfatter og debattør Knud Romer og chefredaktør på Weekendavisen Anne Knudsen holdt åbningstalerne i 2014.

Hør de alternative åbningstaler via youtube her

Åbningstalere 2013

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, direktør i Dansk Industri Lars Goldschmidt og sanger og satiriker Niels Hausgaard holdt åbningstalerne i 2013
Hør Lars Goldschmidts tale her
Hør Anne Skare Nielsens tale her
Hør Niels Hausgaards tale her

Åbningstalere 2012

Bestyrelsesformand og tidl. koncernchef Stine Bosse, fmd. for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen og forfatter Jens Christian Grøndahl holdt åbningstalerne i 2012.

Hør Stine Bosses tale her
Hør Anders Bondo Christensens tale her
Hør Jens Christian Grøndahls tale her

 

Åbningstalere 2011

Generalsekretær i Verdensnaturfonden Gitte Seeberg, forfatter og musiker Kristian Leth og direktør Asger Aamund holdt åbningstalerne i 2011.

Hør Gitte Seebergs tale her
Hør Kristian Leths tale her
Hør Asger Aamunds tale her

Åbningstalere 2010

Direktør i Industriens Fond Mads Lebech, sognepræst og forfatter Kathrine Lilleør og forfatter Tor Nørretranders holdt åbningstalerne i 2010.