fbpx

Brug biblioteket

Grundtvig-Biblioteket er lukket fredag den 27. maj, men send gerne spørgsmål, kommentarer mv. på bibliotek@vartov.dk

 

Den gamle forstanderbolig – kom indenfor!

Biblioteket har til huse i den gamle inspektørbolig i det, der engang var Vartov Hospital. Det er de fine stuer på Vartov, med træpaneler, indvendige træskodder ved vinduerne og udskæringer ved dørene. I 2005 blev lokalerne renoveret med opspændt lærred på væggen og nye gulve med brede planker. Lokalerne er lyse med højt til loftet.

Du er velkommen til at ringe på og kigge indenfor i de historiske lokaler, hvis du har lyst til at mærke stemningen eller vil kigge nærmere på bogsamlingen.

Det er hyggelige og fredelige rum at sidde i og arbejde med sine studier, hvad enten de foregår i “Grundtvigs sofahjørne” eller ved de gode studiepladser.

Studiested – Brug biblioteket!

Grundtvig-Biblioteket er studiested for alle, der interesserer sig for Grundtvig og det grundtvigske. Du kan få studieplads, hvis du har et projekt, der handler om Grundtvig, hans samtid, grundtvigianisme, højskolebevægelse, salmehistorie og andre emner, som du kan bruge bibliotekets samling til. Det er gratis at benytte biblioteket.

Grundtvig-Biblioteket har ikke udlån, men du er velkommen til at besøge biblioteket og kigge på de ca. 10.000 bind, der står på hylderne.

Biblioteket rummer bl.a.:

  • Grundtvigs skrifter – 1. udgaven og senere udgaver af de værker, Grundtvig fik trykt, bl.a. hans bestseller “Kirkens Gienmæle mod Professor Theologiæ Dr. H. N. Clausen” fra 1825
  • Melodibøger – Forskellige perioders melodiangivelser til salmer og sange sunget i det grundtvigske: “170 Melodier til Nordiske Sange til Brug ved Folkemøder, Skytteforeninger og i Skoler”, samlet af Morten Eskesen. “Melodier til A. Reitans Sang-Samling for Ungdommen”, udgivet i Christiania (Oslo) i 1874, blandt andet med melodi af Lindeman til Grundtvigs “Folkeligt skal alt nu være”.
  • Årsskrifter fra højskolerne og andre frie skoler  – Gråsten Landbrugsskole 1948-55. Danebod Højskole 1922-90 med enkelte lakuner. Krogerup Højskole 1948-69, dog mangler årg. 1952.
  • Sagn, ordsprog og myter – Carl Andersens Islandske Folkesagn fra 1862. Aage Møllers bog om “Nordiske myter” og deres placering hos Grundtvig og i folkehøjskolen, fra 1947. 1300 ordsprog i Sneedorff-Birchs “Danske Ordsprog” fra 1836.
  • Salmebøger – Det lille salmetryk, Grundtvig, uden tilladelse, lod uddele i Vartov Kirke i 1845 med “Et barn er født i Betlehem”. Hagens i 1832 udgivne “Historiske Psalmer og Riim til Børne-Lærdom” med flere Grundtvigsalmer. Den Danske Salmebog i ældre og nyere udgaver.
  • Specialer og andre afhandlinger – Om Grundtvig og det nationale set med skotske øjne (John W. Dyce), Grundtvig og oplysningsteologien (Ida Schaumburg-Müller), Grundtvig og Luther (Inge Haandsbæk Jensen).
  • Grundtvigs samtidige og senere grundtviganere – H.N. Clausens bog om prostastantismens væsen, som Grundtvigs skrev Kirkens Genmæle imod. Søren Kierkegaards samlede skrifter og flere bøger af hans ældre broder, grundtvigianeren P.C. Kierkegaard. Den grundtvigske præst Andreas Leths omfattende samling af debatskrifter for og imod “det grundtvigske røre”. Bøger om Kold, højskoleerindringer af Mette Fog Pedersen, Ingemanns romaner, Morten Pontoppidans prædikener, Ove Korsgaard om begrebet “Folk” i serien Tænkepauser.
  • Tidsskrifter – Kirkehistoriske Samlinger fra 1849 og frem, med flere artikler om Grundtvig. Højskolebladet og Dansk Kirketidende fra henholdvis 1876 og 1845 og frem til i dag, med meget om grundtvigsk kirke- og folkeliv og debatter i samtiden. Dansk Litteratur-Tidende, Church and Life, Vilhelm Birkedals “En folkelig Julegave til Venner i Norden”.

Biblioteket er ikke en samling af de bøger, Grundtvig selv har ejet eller har brugt i sit forfatterskab. Men biblioteket har auktionskataloget over Grundtvigs bogsamling, som den så ud, da den i 1873 blev bortsolgt ved offentlig auktion i København. I auktionskataloget kan du undersøge, hvilke emneområder Grundtvig har arbejdet med, og få indtryk af, hvilke forfattere han læste.

Du kan læse mere om Grundtvig-Bibliotekets historie her

Du kan søge i samlingen her

Her kan du se Systematik for Grundtvig-Biblioteket . Den viser de emnegrupper, bøgerne er stillet op i.

Du kan finde bøger af Grundtvig, du kan læse på skærmen her

Åbningstider:

Mandag-tirsdag 10-16
Onsdag -fredag 10-15

Du er velkommen til at kontakte biblioteket, hvis du har brug for at besøge stedet udenfor den almindelige åbningstid.