De nominerede er…

Børnelitteraturkonkurrencen

Grundtvigsk Forum udskrev i februar 2019 en børnelitteraturkonkurrence, hvor det eneste krav var, at der i historien optrådte en LGBT-personlighed. Hele 239 bidrag blev indsendt. Ud af alle disse bidrag er tre historier nomineret til at vinde præmien på 20.000 kr. De nominerede er valgt af en jury bestående af børnebogsforfatter Kim Fupz Aakeson, illustrator og børnebogsforfatter Cato Thau-Jensen og redaktør ved Gyldendal, Sanne Paustian Billesbølle.

I Kulturen på P1

I løbet af sommeren gæstede de tre nominerede forfattere på skift Kulturen på P1 og fortalte om deres historier og om at være med i børnelitteraturkonkurrencen, hvor det eneste krav var, at der skulle optræde en LGBT-person i historien.
Lyt med her:

Rebecca Bach-Lauritsen: 8. juli 2019


Anne Sofie Allermann: 10. juli 2019


Line-Maria Lång og Karen Vad Bruun: 12. juli 2019


Præmieoverrækkelse

Vinderen offentliggøres i anledningen af Copenhagen Pride den 14. august 2019 kl. 17.00 – 19.00 i Vartov, Farvergade 27, 1463 København K. Her har vi inviteret tre oplægsholdere til at tale om, hvad god børnelitteratur er og så giver Grundtvigsk Forum et glas champagne, når vinderen offentliggøres. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig senest den 7. august 2019.

TILMELD DIG HER

 

Rebecca Bach-Lauritsen

‘Mormor & Mormor’

Anne Sofie Allermann

‘En fin sten’

Line-Maria Lång og Karen Vad Bruun

‘FRANK mig her’

Fødselsår:

1976

Debut som forfatter:

2011

Udgivelser:

  • Veronika lyder som harmonika (2011)
  • Sommerdrenge (2013)
  • Ellens Ark (2014)
Fødselsår:

1971

Debut som forfatter:

2019

Udgivelser:

Min første udgivelse kommer omkring 15. august 2019. Det er den første bog, jeg skrev, da jeg startede med at skrive for to år siden. Den hedder ’Hvorfor hedder jeg Ivan?’ og kommer på ABC Forlaget. Forhåbentlig kommer der snart flere.

Fødselsår:

1982 (Line) og 1977 (Karen)

Debut som forfatter: 

2009 (Line) og 2015 (Karen)

Udgivelser: 

Line-Maria Lång:

  • Rottekonge (2009)
  • Artiskokhjerte (2014)
  • Blå Tiger (2018)

Karen Vad Bruun:

  • Stjernestøv (bogserie)
  • Roomies (bogserie)
  • Overkøje/Underkøje (2019)
Hvad handler din børnebog om?

‘Mormor & Mormor’ handler om et barn, der har en mormor og en mormor i stedet for en mormor og en morfar. Historien startede som en ordleg for mig. At sige noget om Mormor og bagefter sige noget stik modsat om Mormor, fordi Mormor og Mormor ikke er den samme men to forskellige. Jeg fornemmede i den leg en mulighed for at kunne vise, at man ikke kan sige noget generelt om nogen; hverken bøsser, lesbiske, biseksuelle, transseksuelle – eller for den sags skyld mormødre. Det er også en historie om det øjeblik, hvor man som barn opdager, at der er noget i ens liv, som andre synes er mærkeligt, og som man på den måde pludselig ser med andre øjne end sine egne.

Hvad er god børnelitteratur?

En sætning, der ikke kan komme ud af mit hoved, og som jeg til sidst må sige højt eller ligefrem RÅBE uden selv at vide hvorfor. En fortælling, der fortsætter i mig efter bogen er slut, som om bogen kun er den del af rejsen, hvor flyet accelererer på jorden, og selve historien først sker i mit hoved bagefter oppe over skyerne. En karakter, der bliver til et rigtigt menneske, mens jeg læser, og som gør mig til et rigtigt menneske. Og følelsen af at blive set og genkendt, når jeg læser – altså set og genkendt af litteraturen.

Fotograf Agnete Schlichtkrull
Hvad handler din børnebog om?

‘En fin sten’ handler om, at sandheden afhænger af, hvorfra man ser den. Og om at finde forskellige sider af sig selv. Også dem, der ikke lige er til at få øje på for andre. Og endelig handler den om at turde at stå ved, den man er.

Hvad er god børnelitteratur?

For mig er det vigtigt, at man i højtlæsningen har et møde, der kan mærkes indeni. Derfor synes jeg, at god børnelitteratur er, når historien bevæger både barnet og den voksne. Det må gerne være nogle svære emner og svaret skal ikke være sort/hvidt.

Hvad handler jeres børnebog om?

‘FRANK mig her’ handler om et barn og en far, der har noget helt særligt sammen. Og den handler om, hvad der sker, når det særlige pludselig skal deles med farens nye kæreste. Det er ikke nemt at gøre plads til en ny i familien. Især ikke til en kæreste der fylder. Han har lange sko og svært ved at sidde stille. Han er helt anderledes end den ret forsigtige far, og det kan godt være meget irriterende, men mærkeligt nok kan det nogle gange også være okay.

Hvad er god børnelitteratur?

God børnelitteratur tager fat i universelle følelser. Og ofte følelser som både børn og voksne kan genkende, selv om de ikke nødvendigvis får det samme ud af læseoplevelsen. Det er de følelser, som vi alle kender, der gør os i stand til at sætte os ind i andre menneskers liv, i nye verdener, og som lærer os at se tingene fra den andens vinkel.