fbpx

Det Sidste Ord: Syv stærke sange fra den nye blå

TEKST: IDA EBBENSGAARD, CHEFREDAKTØR PÅ ZETLAND

Der er 151 nye sange i den nye udgave af højskolesangbogen. Jeg har spillet, sunget og lyttet mig vej gennem dem, og lad mig sige med det samme: De er fremragende! Du kan nu synge Alberte, Leonard Cohen, David Bowie, C.V. Jørgensen, og ‘Højt fra træets grønne top’ fra bogen, men du kan også lære nye.

Her er syv anbefalinger på nyoptagne sange:

1. Det nye oplagte hit er Stine Pilgaards skønne kærlighedssang ‘Fortabt er jeg stadig’, der stammer fra romanen Meter i sekundet, og sangen har samme hitpotentiale. Melodien er af Katrine Muff Enevoldsen. Den sang har … alt. Jeg spår den en stor fremtid.

2. Sangene skal vægtes i balance mellem tradition og fornyelse, de skal afspejle samfundet og være ‘sangbare’. ‘Barndommens Gade’ med tekst af Tove Ditlevsen og melodi af Anne Linnet opfylder alle kriterier. Begge kvinder er nu stærkt repræsenteret i bogen, og det manglede ærlig talt også bare.

3. ‘Hvad tænker Ingrid på’ beskriver også et ungdomsliv på stenbroen – bare nu små 100 år efter Tove Ditlevsen. Sangen har fået hug for sit tidstypiske billedsprog, men jeg er vild med den. Det er moderne, rodet kærlighed og indeholder helt nye ord i den blå: ‘baristasmart’, ‘kønsstereotypisk hønemor’. Melodien er af Tue West, teksten af Mads Eslund, hvis tidligere kollega Christian Dorph har skrevet sangen lige efter:

4. ‘Natskygge’ handler om led, sort angst. Melodien af Thorbjørn Krogshede er helt sin egen i sin hypnotiske, arabisk-inspirerede mol. Sangen er nærmest ond i sin skønhed, ligesom blomsten ‘Bittersød natskygge’, der er smuk, men giftig – og kan virke hallucinerende. Det bringer os på tragisk vis videre:

5. I 2015 springer Naja Maria Aidts søn ud ad et vindue på 4. sal og bliver dræbt efter at have indtaget hallucinerende svampe. Hun skriver bogen Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage, som også er titlen på den sang, der er med her, et enkelt vers, kraftfuld og kort. Når kærligheden kan gives tilbage, var den ikke forgæves, men bevarer sin kraft, hjælper mod sorgen.

6. Kirken er et sted, man kan søge trøst. I bogens afsnit med salmer er der virkelig gjort hovedrent med succes. Til denne liste har jeg udvalgt ‘Et hus at komme til’ med tekst og musik af Janne Mark. Denne salme beskriver så fint, hvad kirken kan i en moderne verden.

7. Men der findes altså andre religioner i Danmark. Under skrål og skrig fra privilegieblinde nationalkonservative anerkendes nu endelig eksistensen af islam med ‘Ramadan i København’. De fem vers er bygget op om de fem daglige bønner. Det er en enkel sang, man ikke slår sig på. Bemærk, at den er sat i afsnittet ‘Liv’, ikke ‘Tro’. Andet ville alligevel være for vildt!

Ja, ja, det var nok ikke nemt at være højskolesangbogsudvalg, men vi skylder de seks medlemmer med Jørgen Carlsen i spidsen meget tak for den nye sangbog. God fornøjelse!

 

Grundtvigsk Tidende 5/2021

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme ‘Det Sidste Ord’ skrives i 2021 på skift af ANDERS THORSEN, lærer og debattør, Bagsværd Kostskole og -Gymnasium, IDA EBBENSGAARD, journalist, redaktionschef på Zetland og HANS JAKOB HELMS, forfatter og fhv. direktør i Grønlands Hjemmestyre.

Læs tidligere bagsideklummer fra Grundtvigsk Tidende HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.