Grundtvigsk Forum arbejder inden for tre hovedområder: Kirke, Skole, Kultur og Samfund. For hvert område er der i styrelsen nedsat et udvalg, som sætter dagsordenen for Grundtvigsk Forums initiativer. Læs mere om, hvad de tre udvalg aktuelt arbejder med her:
Kirkepolitisk Udvalg
Kirkepolitisk udvalg skal gøre grundtvigske synspunkter gældende i den aktuelle debat om kirke og kristendom i Danmark.
Aktuelt arbejder udvalget med dåbens betydning. Dette er sket gennem konferencer, medvirken til dåbskampagne og sidst, men ikke mindst har medlemmer af kirkepolitisk udvalg redigeret en bog om dåbssamtaler og om dåbsteologi anno 2018. Bogen hedder “Dåben klæder dig” og er en inspiration til præsters samtaler med forældre, der skal have deres børn døbt.
Udvalget arbejder også med fremtidens folkekirke. Den demografiske sammensætning i Danmark ændrer sig hastigt i de kommende år. Ifølge Danmarks statistik vil 20 % af den danske befolkning være indvandrere i 2060. Dette vil komme til at betyde noget for folkekirken, hvis den skal blive ved med at være folkets kirke. Mange af de nye danskere er kristne, og spørgsmålet er, hvordan de kan blive medlemmer af folkekirken.
Grundtvig havde en idé om, at kirken kunne have en række ”gæstekamre” til de kristne, som ikke var evangelisk-lutherske. Udvalget forfølger denne tanke. Endvidere arbejder udvalget med, hvordan man kan forstå kirken som folkets kirke. Synspunkterne gøres gældende på diverse konferencer, artikler og kronikker. Læs fx mere HER.
– Morten Fester Thaysen, sognepræst i Varde og formand for Kirkepolitisk Udvalg, Grundtvigsk Forum
Kultur- og Samfundspolitisk Udvalg
I Kultur- og Samfundspolitisk Udvalg arbejdes der med demokrati, folkestyre og engagement i kultur og samfund gennem en række forskellige aktiviteter, der på den ene eller anden måde får mennesker med forskellige baggrunde og ståsteder til at tale sammen om væsentlige emner. Ikke nødvendigvis for at opnå enighed, men for at få indblik i, hvad hinanden tænker, og så vi kommer dybere end overskrifterne og FB-opdateringer.
Vi arbejder med konstruktive kulturmøder både inden for Danmarks grænser, men også udad til resten af verden. Eksempelvis deltager vi hvert år på Folkemødet på Bornholm og på Kulturmødet Mors. Løbende inviterer vi folk fra udlandet til Vartov, for at udveksle forståelse. Bl.a. har vi af flere omgange haft besøg af en gruppe russiske lærere, med hvem vi har udvekslet pædagogiske idéer.
Derudover kører vi et Demokratipilotprojekt, hvor engagerede unge fra landets kommuner bliver klædt på til at tage del i det lokale demokrati. Over en weekend får de redskaber til at skabe projekter og at tænke dem sammen med mere overordnede tanker og ønsker for det fælles bedste.
Hvert år udgiver udvalget et sæt Samtalekort, der kan bruges i alle sammenhænge, hvor man vil have mennesker til at tale sammen. Samtalekortene stiller spørgsmålene, men har ikke svarene. De lægger op til en åben diskussion om emner som eksistens, tillid, religion og frihed. Temaet for samtalekortene i 2018 er ’sikkerhed’ – både som sikker viden (og om hvorvidt man kan vide, at sikker viden ikke er fake news), som grænsesikkerhed, som tryghed, som fremtidssikring og som en hel del mere. Du kan læse mere om samtalekortene HER.
Kultur- og Samfundspolitisk Udvalg forsøger at skabe rum for en ligeværdig og levende samtale i mange forskellige sammenhænge. Samtidig har vi en vision om at danne fortrop i fortolkningen af Grundtvigs tanker i dagens samfund. At kunne være en grundtvigsk stemme i aktuelle debatter.
Vi støtter desuden op om den almene folkeoplysning i bred forstand, eksempelvis det gode arbejde der sker i kredsene, på højskolerne, på Vartov, på Liselund og Skærum Mølle. Alle disse steder og mange andre formidles kulturarven fra Grundtvig. Den Grundtvigske arv, mener vi, er et af de vigtigste bindeled i samfundet, og vi arbejder derfor hele tiden på at holde portene til den Grundtvigske arv åben – på at nytolke sammen, så vi når andre end os selv.
– Anna Kolind, fhv. formand for efterskoleforeningen og medlem af Kultur- og Samfundspolitisk Udvalg, Grundtvigsk Forum
Skolepolitisk Udvalg
Skolepolitisk Udvalg arbejder på at gøre grundtvigske synspunkter tydelige og gældende i den verserende skoledebat.
Det gennemgående træk i udvalgets arbejde er at fastholde og diskutere forholdet mellem dannelse og uddannelse i den danske grundskoledebat, både når det gælder den danske folkeskole og i forhold til og indenfor de frie skoler. Hvad er god skole, og hvordan laver vi god skole, der både har blik for fremtidens udfordringer, men samtidig tør fastholde dannelsens og traditionens betydning.
Aktuelt arbejdes der med folkeskolereformens udvikling og muligheder efter dens første år i funktion. Hvor blev dannelsen af, forsvandt den i test og mål, eller kan – og hvor kan – den stadig spores? Men særligt er vi optagede af, hvordan vi kan sikre, at den grundtvigske tanke om det historisk-poetiske sprog, fortællingen, sangen og menneskesyn stadig er et vigtigt fundament under måden at drive skole på i Danmark – ikke for at negligere skolens faglighed, men for netop at understrege at dannelse og uddannelse må gå hånd i hånd.
Udvalget har desuden beskæftiget sig med dannelsesdimensionen i ungdomsuddannelserne og læreruddannelsen, hvor KLM-fagets status har været og er en vigtig sag for udvalget.
Et kommende tiltag er projektet ”med Grundtvig i skole”, hvor vi arbejder på gennem kursustilbud m.m. at forankre grundtvigske skoletanker i en praksisnær skolevirkelighed.
– Laura Lundager Jensen, lektor ved Københavns Professionshøjskole, valgmenighedspræst og formand for Skolepolitisk Udvalg, Grundtvigsk Forum
Begyndelsen af det nye år er desværre stadig præget af aflysninger. Vi melder løbende ud, og allerede tilmeldte til arrangementer får direkte besked, såfremt der er ændringer Fat mod! Vi vil mødes igen. Luk