fbpx

Set herfra: Man behøver ikke være privilegeret for at være blind

Vi er alle indbildte – nogle af os bilder os ind, at Danmark er et trygt og frit samfund, hvis vigtigste valuta hedder tillid. Og nogle af os bilder os ind, at det frie danske samfund er i stor fare, og at alt det, vi holder af, lige om lidt kan være mistet. Hvilke typer ‘indbildthed’ er i spil, når vi sætter pigtrådshegn op om Europa?

TEKST: INGRID ANK, REDAKTØR (ANSV.)

”Så sidder vi dér med vores croissant og vores café latte og synger højt fra højskolesangbogen og bilder hinanden ind, hvor naiv og åben verden er,” sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i P1, da han den 1. oktober 2021 var ’Ugens gæst’ og forsvarede købet af det pigtrådshegn, regeringen har sendt til Litauen. Og selvom jeg kunne føle mig ramt – jeg indtager i hvert fald store mængder kaffe og højskolesang, så det må være mig, han taler om – så er det for at sige noget, der forekommer vigtigere, at jeg tager fat i croissant-citatet.

Her kommer den lange variant: ”Det, jeg frygter mest af alt,” sagde Tesfaye i P1, ”det er, at vi bygger de her mure – at grækerne gør det, bulgarerne, ungarerne, litauerne, polakkerne, spanierne, alle steder bliver der bygget mure – og ingen rigtig siger det til danskerne. Og vi så sidder med vores croissant og vores café latte og synger højt fra højskolesangbogen og bilder hinanden ind, hvor naiv og åben verden er. Der kunne jeg godt tænke mig, at danskerne får realiteterne serveret direkte til aftenkaffen i TV-avisen og får at vide, at forudsætningen for vores frie, trygge, lykkelige, velstående samfund er faktisk, at der er en grænse. Og i gamle dage kunne vi se den i Kruså, men det kan vi ikke mere, ikke på samme måde i hvert fald. Men den er altså et andet sted.”

Nogle af os bilder os selv og hinanden ind, at det frie danske samfund er i stor fare, og at alt det, vi holder af, lige om lidt kan være mistet

Jeg tror, Tesfaye har ret i, at vi er indbildte – at vi bilder os selv og hinanden noget ind. Nogle af os bilder os selv og hinanden ind, at Danmark er et trygt og frit samfund, hvis vigtigste valuta hedder tillid, og at militære alliancer og andre landes stærke forsvar er en nærmest ubetydelig del af succeshistorien. Og nogle af os bilder os selv og hinanden ind, at det frie danske samfund er i stor fare, og at alt det, vi holder af, lige om lidt kan være mistet. For nogle er det måske dagsformen, der afgør, hvilken af de to man mest er tilbøjelig til at bilde sig ind.

Langt de fleste, tror jeg, vil gerne være hjælpsomme. Der er næppe heller mange, der har lyst til at se tilbage på os selv om 10-20-30 år og opdage, at man skulle have hjulpet mere. Ingen har samtidig lyst til at være naive. Engang havde vi en udenrigsminister fra Venstre, der hed Poul Hartling (1914-2000), og som siden blev statsminister og siden flygtningehøjkommissær. Når han talte om verdens flygtninge, var det første han sagde: Hvordan kan vi hjælpe? I dag er retorikken ofte en anden.

Hvordan undgår vi at være indbildte? For det er ikke rigtigt – som jeg synes, Tesfaye antyder – at det kun er de privilegerede, der er blinde (for privilegeret er man da, hvis man har både kaffe, croissant og sang). Man kan lige så let være indbildt tryg som indbildt utryg. Mindst lige så let. Så hvordan træffer vi indsigtsfulde hjælpsomme beslutninger? Og hvordan undgår vi at bilde os ind, at indbildthed er et privilegie?

P.s. Rundt omkring i landets kirker er der nogle gange nogen, der også synger fra en anden sangbog, nemlig salmebogen (og som også drikker en del kaffe). Flere steder har man et ret godt indblik i den lokale befolkningssammensætning. Man ved, at udlændinge eller nydanskere i Danmark ikke kun bor i nogle meget medieomtalte boligområder ved Odense eller Aarhus, men at der fx også findes store grupper af østeuropæiske landarbejdere. Nogle af dem er kristne og nogle af dem banker på sognekirkens dør. Indsigt i verden omkring os – den nære og den fjerne – er altid en god ting.

Grundtvigsk Tidende 7/2021

Læs tidligere ledere fra Grundtvigsk Tidende HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.